Det blir lättnader för Spaniens mindre flygplatser

Flygplatser och helikopterflygplatser i Spanien som hade färre än 3 miljoner passagerare 2023 får ett ekonomiskt incitamentspaket.

La Palma flygplats.
Flygplatsen på La Palma.

Styrelsen för flygplatsbolaget Aena godkände ett incitamentspaket för 32 mindre flygplatser och helikopterflygplatser. Detta beslut omfattar bland annat platser som Asturien, Girona-Costa Brava, La Palma, Vigo och Reus.

Detta innebär att flygbolagen kommer att vara befriade från passageraravgifter under tre år för passagerarantal som överstiger de som förekom under 2023. Dessutom kommer de incitament som infördes under vulkankrisen på La Palma flygplats att fortsätta att gälla. Incitamenten för att öppna rutter till destinationer på flygplatser med mer än 3 miljoner passagerare kommer att förlängas till mars 2027. Vidare kommer tillväxten av rutter till Asien att uppmuntras. Flygbolag kommer också att få rabatter för att flyga under lågsäsong på flygplatser på Balearerna, Ceuta och Melilla.

Ceuta helikopterflygplats.
Ceuta helikopterflygplats.

Flygplatsavgifterna har sänkts sedan 2015.

Aena har konsekvent sänkt sina avgifter sedan 2015. Från det datumet har kostnaderna minskat med 11 %, medan inflationen var 21 %. Således har dessa avgifter i reala termer minskat med 32 % mellan 2015 och 2023. Aenas avgiftssystem, tillsammans med kommersiella intäkter, underlättar nödvändiga investeringar för flygplatsernas säkerhet och kvalitet. Mellan 2022 och 2026 planerar Aena att investera cirka 3 miljarder euro i infrastruktur, allt från egna resurser utan någon form av bidrag.

Aenas flygplatser i Spanien är bland de mest konkurrenskraftiga i Europa, med en genomsnittlig total avgift på cirka 10 euro per passagerare. Detta före det godkända incitamentspaketet. Enligt uppgifter från Eurocontrol så är dessa flygplatsavgifter en av nyckelfaktorerna som gör Spanien till det land med det högsta antalet operationer i Europa. År 2023 betjänade Aenas nätverk av flygplatser ett rekordstort antal passagerare. Preliminära data för sommarsäsongen 2024 indikerar att flygbolagen återigen kommer att överträffa detta rekord.

En liten film om en liten Spansk helikopterflygplats i Afrika.

Och här är en av piloterna som flyger passagerare mellan Spanien och Afrika.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …