Flyget till Spanien slog rekord 2023

Flygplatserna i Spanien tog emot 283 miljoner besökare under 2023 vilket är det högsta antalet genom tiderna.

 Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats.
Adolfo Suárez Madrid-Barajas flygplats.

Spaniens turistnäring överträffade till och med de mest optimistiska prognoserna förra året och passerade det tidigare rekordåret 2019 med nästan 3 %. Under 2023 passerade fler än 283 miljoner människor dörrarna till de spanska flygplatserna. Detta är ett historiskt rekord och överträffar året innan med 16, 2 %.

Grundläggande för utvecklingen i Spanien.

Maurici Lucena VD för Spaniens flygplatser.

Flygplatsbolaget Aenas VD och koncerchef, Maurici Lucena säger att: ”Dessa rekordsiffror inom flygtransport är grundläggande för den ekonomiska och sociala utvecklingen i Spanien”. Han tillägger att ”vi borde alla gratulera oss själva till dem ”.

Framgången för flyget lär få en fortsättning.

Den kraftiga framgången för flyget förstärks av fler investeringar. Förra veckan träffade Ryanairs VD Michael Kevin O’Leary Spaniens premiärminister Pedro Sánchez för att beskriva sin spanska 7-årsplan. I den finns bland annat att Ryanair kommer att investera 5 miljarder euro i fler rutter och fler och förbättrade flygplan. Samt dessutom främja mindre regionala flygplatser i Spanien.

Passagerarantalet ökade både internationellt och inrikes.

Av det totala antalet resenärer förra året var 282,3 miljoner kommersiella passagerare. 189,7 miljoner reste på internationella flygningar, vilket var 18,2 % fler än året innan. Ytterligare 92,6 miljoner reste med inrikesflyg och det var en ökning med 12,6 % jämfört med året innan.

De mest trafikerade flygplatserna.

Inte helt oväntat var flygplatsen Adolfo Suárez Madrid-Barajas i den spanska huvudstaden den i särklass mest trafikerade. Den användes av 60,2 miljoner människor under 2023. Detta motsvarar en ökning med 18,9 % jämfört med 2022.

Den följdes av Barcelona-El Prat med 49,9 miljoner (+19,9 %). Palma de Mallorca med 31,1 miljoner (+8,9 %). Málaga-Costa del Sol med 22,3 miljoner (+21,1 %). Alicante-Elche Miguel Hernández med 15,7 miljoner (+19,2 %). Gran Canaria med 13,9 miljoner (+12,4 %). Teneriffa södra med 12,3 miljoner (+14 %). Samt slutligen Valencia med 9,9 miljoner (+22,6 %).

Bara i december registrerade Aenas flygplatser totalt 20,1 miljoner passagerare vilket är 12,8 % fler än samma månad 2022. Av dessa kom 12,9 miljoner från utlandet och det är en ökning med 16,4 %.

Även godstrafiken ökar.

Under året som just avslutats har flygplatsen Adolfo Suárez Madrid-Barajas transporterat totalt 643.534 ton varor. Detta återspeglar en ökning med 13,6 % jämfört med bokslutsdata för 2022. Med denna siffra, som representerar nära 60 % av den totala flygfrakten som transporteras genom hela Aena-nätverket, registrerar flygplatsen i år den största årliga fraktrörelsen i sin historia.

Attackerna i Röda havet gör också att företag börjar tänka mer på flygtransport som ett alternativ, trots de höga priserna på flygtransporter.

Relaterar till ökningen av flyget.

Direktflygen Málaga – New York, tredubblas.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …