Det går att göra fynd i Spanien

Det finns gott om loppmarknader i Spanien och det går bevisligen att göra fynd, som om man har tur eller kunskap kan fylla plånboken.

Att göra fynd på loppmarknader
Loppmarknad i Coín.

Ett exempel är Christine Rehm från Staffordshire i England, hon köpte ett par vaser för bara 8 euro på en loppmarknad. Hon gjorde köpet för att hon tyckte de var fina för fem år sedan när hon och maken Manfred bodde strax utanför Alicante.

Hon insåg inte att de vackra vaserna faktiskt var ett par mästerverk i jugendstil tillverkade runt 1900 av den kända europeiska tillverkaren Loetz. Efter att ha fått dem värderade skall de nu upp till försäljning på auktion i England. För ett uppskattat pris på 800 till 1.200 pund (920 – 1.380 euro).

”Jag visste inte att de var värdefulla eller vad de var när jag köpte dem,” sa Christine. ”Jag gillade stilen och särskilt deras färg. ”Säljaren hade märkt dem för 10 € men sa att jag kunde få dem för 8 €. Eftersom det var vad han hade bestämt sig för att låta dem gå för.

”Vi har tagit hand om dem och förvarat dem bakom glas men jag håller på att göra om loungen och tänkte se om de var värda något. ”Så jag tog dem till Richard Winterton Auctioneers i Burton Market Hall för en värdering och kunde inte tro det när jag fick reda på vad de var!” Paret, som har tre vuxna barn, flyttade tillbaka till Storbritannien 2021 efter att ha bott i Spanien i 15 år.

”Jag är väldigt glad att vi tog med oss vaserna tillbaka!” tillade Christine. De 13 cm höga vaserna med trefoil-formade övre kanter är från Loetz Phaenomen Genre. ”De är kända som PG29, de går tillbaka till 1900 när Loetz konstglas var på sin höjdpunkt”. Sa Sarah Williams, värderare hos Richard Winterton Auctioneers.

”Detta var under jugendperioden och är den tillverkningsperiod som är mest uppskattad av samlare idag,” sa hon. ”Phaenomen-genrens främsta kännetecken är den krusade eller fjädrade designen på objektets yta. ”Detta uppnåddes genom att linda heta glastrådar runt en smält glasbas. Sedan drogs trådarna på ytan för att skapa designen medan alla material fortfarande var formbara. Tekniken patenterades 1898.”

Loetz startades 1836 som ett glasbruk i den södra böhmiska staden Klostermühle, idag en del av Tjeckien kallad Klášterský Mlýn. Loetz utvecklades till att producera några av världens mest framstående exemplar av jugend. Fabriken överlevde första världskriget, den stora depressionen och tre fabriksbränder. Men stängdes slutligen helt 1947.

Mer om Jugend

”Flera andra glastillverkare är också synonyma med jugend. En stil inom den dekorativa konsten som täckte 1890-talet fram till början av första världskriget. Dessa inkluderar Tiffany, Gallé, Daum och Lalique”, tillade Sarah Williams. ”Glas lämpade sig väl för de slingrande och naturalistiska former som stilen inspirerades av och passade det iriserande glaset bra. Speciellt i kombination med metallarbeten inklusive silver, silverplåt, brons och tenn.”

En video från loppmarknaden i Coín (den hålls varje söndag).


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …