Ölpriserna stiger i Spanien

En nykter cocktail av stigande energipriser plus brist på spannmål och andra råvaror har fått ölpriserna att stiga med 16 procent.

Cerveza, ölpriserna stiger
Cerveza

Priset på dagligvaror i Spanien har sjunkit och ligger nu på ungefär samma nivå som för 12 månader sedan. Däremot drabbas vissa pumpar för flytande livsmedel rätt så avsevärt. Nya data som konsumentappen Tiendeo har fått fram visar att ölet har rakat i höjden med 16 % det senaste året. Kostnaden för ett fat har stigit rejält och ligger nu på mellan 125 och 130 euro.

2 pint öl

Många bryggerier i Spanien har tagit på sig en stor del av kostnadsökningarna själva i stället för att lägga dessa på kunderna. Men som de flesta förstår så håller detta inte i längden. I vissa områden har nu en pint öl (0,568261 liter) ökat med så mycket som 50 cent.

Trots höjningarna så säljs det fortfarande uppfriskande öl ungefär som förr. Tiendeo avslöjar att Mahou, Amstel och Sam Miguel är de mest konsumerade fabrikaten i Spanien. Mahou är den obestridda favoriten med 23,8 % av alla sökningar på plattformen. Bakom Mahou ligger Amstel med 8,2% och San Miguel med 8 %.

Men i Andalusien är det fortfarande Cruzcampo som ligger som klar nummer ett. Och i Galicien föredrar befolkningen Estrella Galicia. På Kanarieöarna har Heineken en obestridd ledning, medan San Miguel är första valet i Navarra, Baskien och på Balearerna.

När det gäller öldrickande i allmänhet så utmärker sig Madrid som den regionen där det är populärast att dricka öl. Madrid svarar för 22% av alla sökningar på öl i hela Spanien. Följt av Andalusien med 16% och Katalonien med 11%, allt enligt konsumentplattformen Tiendeo.

Vi nordbor kan i vart fall trösta oss med att ölpriserna i Spanien är mycket moderata jämfört med i länderna uppe i norr.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …