Motorcyklister i Spanien kan få höga böter

Att ligga för nära framförvarande fordon eller att sicksacka mellan filerna kan ge böter på 500 euro, varningen kommer av en anledning.

Motorcyklister tränas
Det finns mycket tvåhjulingar i Spanien.

Trafikmyndigheternas varning kommer efter att nya siffror visar att motorcyklar är det farligaste vägtransportmedlet. Med 17 gånger större risk att dö på en motorcykel än i en bil, per tillryggalagd kilometer.

I städerna är det 32 gånger mer riskfyllt än att åka i bil. Fyra gånger farligare än att cykla, tre gånger mer riskfyllt än att promenera. Samt 450 gånger mer riskfyllt än att åka buss, enligt data från en färsk OECD-studie.

Av detta kan man också dra den slutsatsen att det näst farligaste man kan göra är att promenera i städerna, till och med farligare än att cykla.

Utbildning och träning är den springande punkten.

Träning är en av huvudfrågorna bland motorcyklister, enligt experter. Asociación Mutua Motera (AMN) president Juan Manuel Reyes sa att det finns en brist på kunskap. ”I allmänhet förvärvas denna kunskap genom erfarenhet, men inte ens detta räcker. De flesta motorcyklister åker inte tillräckligt många kilometer eller har inte fått rätt råd eller utbildning”, sa han.

”Detta betyder inte att motorcyklisterna är ansvariga för alla de olyckor de är inblandade i, men att 90 % av olyckorna skulle kunna undvikas med rätt utbildning”.

Råd för nybörjare

VD för Peugeot Motocycles for Spain, Francisco Domínguez ger några tips som nya motorcyklister bör tänka på innan de ger sig ut på vägen.

Motorcyklister

”Det är tillrådligt att ha full motorcykelutrustning för att skydda dig mot skrapskador, blåmärken, etc,” sa han. Undvik dem genom att utrusta dig med handskar, en godkänd hjälm, lämplig fotbeklädnad och en jacka med förstärkta axlar och armbågar. ”Dessa element är en värdefull investering på grund av det skydd de ger och deras hållbarhet över tid”, tillade Domínguez.

Lär dig hur du hanterar motorcykeln först, vänj dig vid den, vänj dig vid dess vikt, kontrollera din balans. Tänk på att ”det är inte tillrådligt att köra de första kilometerna på våta eller fuktiga vägar”, påminde Domínguez.

Motorcyklister utbildas

Nödbromsning är också mycket vanligt i stan, så det är viktigt att ”vara uppmärksam” på vad som händer omkring dig. Vid stadskörning rådde Domínguez att respektera ett säkert avstånd och att hålla pek- och långfingrarna vilande lätt på bromshandtaget för att minska stoppsträckan så mycket som möjligt om du skulle behöva agera snabbt.

Domínguez avslutade: ”Ångest kan förändra ditt beteende på vägen, din förmåga att reagera, liksom oro, vilket kan distrahera dig från att tänka på andra saker. Vid styret är det viktigt att alltid vara närvarande, för din och andras säkerhet ”.

Redaktörens anmärkningar

Ovanstående text avser både motorcyklar och mopeder.

Som gammal motorcyklist kan jag inte annat än att hålla med i det Juan säger. Jag vill också tillägga att trafiken i de spanska städerna är både tätare och ofta hetsigare än i Sverige och det ställer extra höga krav. Trafikreglerna skiljer också en del, rondellkörning är ett exempel.

En annan sak att se upp med är asfalten. Efter långa perioder utan regn blir asfalten snorhal när det väl börjar regna. Ett gott råd oavsett vad för fordon man kör är att ta det extremt lugnt den första timmen efter det börjar regna. Det kan till och med vara besvärligt att gå, så halt kan det bli.

Och slutligen, det finns inga älgar i Spanien men gott om andra existenser att se upp för i trafiken: Vildsvin, hundar, hästar, getter, hjortar samt engelska turister som tittar åt fel håll när de korsar en gata (vänstertrafikbeteende).

Relaterad artikel

Ny spansk krockkudde för mc.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …