Spanien har världens minsta internationella bro

Den minsta internationella bron i världen förbinder den spanska staden El Marco med den portugisiska byn Marco.

Världens minsta internationella bro.
El puente de El Marco.

Den minsta internationella bron i världen ligger i Arronches, en by i Portalegre-distriktet i Portugal. Den kallas Marco International Bridge och är bara 6 meter lång och 1,45 meter bred. Den spanska sidan ligger i gränsstaden El Marco i kommunen La Codosera i regionen Extremadura.

Den här bron har ett mycket rustikt utseende, vilket tyder på att den är äldre än den faktiskt är. Men den är i själva verket en ekologisk struktur, med trägolv och sidoräcken gjorda av trädstammar.

Enligt information från Arronches webbplats, var Marco International Bridge tidigare bara en ”improviserad pir” som tillät handel mellan smugglare från de två länderna på den iberiska halvön med produkter som tobak, kaffe, kork och oliver. Det slutade med att den här improviserade piren sköljdes bort av Abrilongoflodens vatten när det regnade. Då var invånarna i de två orterna tvungna att byta ut träplankorna för att kunna passera mellan det ena landet och det andra.

Det var först med Schengenavtalet 1996, som dessa illegala kommersiella handelsutbyten upphörde. Med stöd av gemensamma medel byggdes bron om 2008, vilket gav den det visuella utseende du kan se idag.

Trots de uppenbara förbättringarna av dess struktur tillåter Marco International Bridge små dimensioner endast passage av fotgängare och tvåhjuliga fordon. Det är dåligt skyltat från den spanska sidan, men det går inte att gå vilse. För det finns bara en väg mot floden som slutar vid bron.

Världens minsta internationella bro, karta.

(Titeln som världens kortaste internationella bro tilldelas ofta felaktigt bron som sträcker sig över gränsen mellan USA och Kanada på Zavikon Island. Portugal-Spanien bron är minst 4 meter kortare än dess nordamerikanska motsvarighet.)

Mer intressant relaterat till Portugal.

Spanien och Portugal, två grannländer.

Spanien har inte bara världens minsta internationella bro, utan också:

Världens minsta strand finns i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …