En av Kanarieöarnas bäst bevarade hemligheter

Om du tänker dig att du går omkring på en liten ö med vita hus, sandiga gator och omgiven av kristallklart vatten – Isla de La Graciosa.

Isla de La Graciosa.
Isla de La Graciosa.

Om du inte har hört talas om ön så är det fullt förståeligt, den är på bara 29 kvadratkilometer och har bara 718 fastboende. Den har jungfruliga stränder, turkosskimrande vatten och ett rent vulkaniskt landskap. Där finns nästan inga bilar, bara några få speciellt licensierade 4×4-bilar, ingen rök, inga föroreningar.

Den åttonde bebodda ön på Kanarieöarna.

La Graciosa blev 2018 erkänd som den åttonde bebodda ön på Kanarieöarna. Den statusen innebär ett bättre juridiskt skydd för ön samt att den nu har en egen budget. Hela ön är en nationalpark och tar bara emot 25.000 turister per år.

Isla de La Graciosa, Kanarieöarna

La Graciosa är en del av Chinijo skärgård, och den enda bebodda ön i arkipelagen. Den ligger en kilometer norr om Lanzarote och det är bara därifrån som man kan komma till ön. Ön har ingen flygplats (det finns helikopterplatta) utan den enda vägen dit är från hamnen i Órzola på Lanzarote. Två företag erbjuder båtturer på bara 25 minuter: Lineas Marítimas Romero och Biosfera Express. Biljettpriset ligger i skrivande stund på 28 euro tur och retur, barn 3-11 år 15 euro. De erbjuder också gratis parkering. När du närmar dig hamnen i Órzola kommer personal att visa dig parkeringsplatsen. En bra service som gör att du lugnt kan lämna hyrbilen. Det finns också busstransfer till hamnen i Órzola från Costa Teguise, Puerto del Carmen, Puerto Calero och Playa Blanca, bokning för den görs på webbplatsen nedan.

Bokningar:

Färja

Du kan boka båtbiljett och busstransfer online här: Civitatis. På webbplatsen finns tidtabell och priser, det rekommenderas starkt att boka på helger och andra festdagar. Båtarna har bar, toalett och wifi ombord, men varken båtarna eller resmålet är handikappanpassat.

Båten släpper av dig i hamnen i Caleta de Sebo, en mycket liten småstad med oasfalterade gator. Att gå på gatorna känns som att gå på sandstranden, det är också den enda orten med fast befolkning på ön. Där finns en kyrka ”Nuestra Señora del Carmen” byggd i marin stil, det är också värt att besöka Chinijo-museet som är tillägnat skärgårdens historia, fauna och kultur. Den lilla staden har också en skola, apotek, postkontor, affärer, hamn, bank och ett torg där det går att hyra cyklar. Det finns hotell, vandrarhem och pensionat, samtliga är dock relativt dyra, har man tur kan man dock komma över en turistlägenhet för en hyfsad peng.

Den lilla Kanarieön har bara två orter.

Den andra orten på ön, Casas de Pedro Barba har inga fastboende utan det är enbart sommarboende för folk som vill vara i fred, här finns heller ingen form av service. Men det finns en väg mellan de båda orterna.

Isla de La Graciosa, Kanarieöarna.
Det är inte trångt på stränderna.

Man kan ta sig runt på ön på flera sätt, promenera, cykla, taxi, båt. Det finns några få 4×4 taxi och eftersom avstånden är små så blir det inte speciellt dyrt. Promenera går alldeles utmärkt, däremot är underlaget inte speciellt cykelvänligt, bra kondition och benstyrka krävs för sandvägarna. Sen finns det båtturer som gör turer utefter öns kust och även rundturer till de övriga öarna i arkipelagen, med stopp för bad på de olika stränderna.

Om en bild säger mer än 1.000 ord så bör väl denna videon säga ännu mer:

Mer från Kanarieöarna.

Miljöombyte på Teneriffa – bland svarta stränder och bananer!


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …