Miljöombyte på Teneriffa – bland svarta stränder och bananer!

Har man tur med väder och vind vid inflygningen till Teneriffa och att sitta på rätt sida i planet, är det en syn som står ut. Det mäktiga vulkanberget Teide.  

Teide
Vulkanberget Teide

Det är ett perfekt utflyktsmål med många möjligheter för hela familjen och utsikten från toppen är oslagbar. Med en nationalpark på 19.000 hektar, bjuder Teide på vandringsleder i ett månliknande landskap med fantastiska vulkaniska formationer, att många filmer har spelats in här kan man förstå. Att ta linbanan till toppen är ett måste men åker ni på egen hand, köp då biljetter online i god tid eller åk med grupp genom en resebyrå.

Miljöombyte i december

När jag senast besökte Teneriffa så gick turen norrut på ön. Men denna gång reste jag tidigt i december och den tiden på året är det lämpligare att stanna i de mer solsäkra södra delarna, Costa Adeje, Playa las Americas och los Cristianos. Här ligger badorterna som ett pärlband och garanterar fina anlagda sandstränder. Hur man nu än bor, hotell eller privat, så tycker jag att man måste se sig omkring och jag hyrde därför en bil.

Los Gigantes
Närmare 800 m reser sig klippväggarna i Los Gigantes
Plaza de la Pila
Vackert torg Plaza de la Pila, Icod de los Vinos

Solsäkra Los Gigantes

En plats som anses vara en av de mest solsäkra platserna på Teneriffa är Los Gigantes som flankeras av mäktiga bergväggar. I den lilla hamnen hittade jag trevliga butiker och barer för en paus och härifrån utgår sightseeingbåtar. Här tyckte jag att man fick en riktigt mysig småstadskänsla och vill man bada så beger man sig till den svarta stranden vid Puerto de Santiago. En helt annorlunda upplevelse än de ljusa sandstränderna vi är vana med. På vägen tillbaka stannade vi i Playa de San Juan för lite lunch, en trevlig liten stad där små fiskebåtar och badgäster delar på vattnet innanför piren.

Svarta stränder
Att stränderna är svarta beror på vulkaniska mineraler och lava

Dagsutflykter på schemat

En annan dagsutflykt blev lite längre. Jag började med att köra upp på motorvägen TF-1 och körde tills den tog slut strax innan Santiago del Teide, en jättetrevlig liten stad. Därifrån var vägen krokig och smal men en verklig naturupplevelse innan jag kom närmare Icod de los Vinos som var mitt mål den dagen.   

Drakboldsträd
Man riktigt känner historiens vingslag vid drakblodsträdet

Här finns det underbara drakblodsträdet som kan vara 1000 år gammalt, är det möjligt? Ett majestätiskt träd runt 20 meter högt och stammen är ungefär lika tjock. Jag gjorde också ett besök på bananmuseet ”Casa del Plátano”och det var intressant. Inte visste jag att det fanns svarta bananer? Och Canary Wharf i London, som fått sitt namn efter det viktiga handelsutbytet som under 1800-talet hamnen hade med Kanarieöarna. Säkerligen spelade bananer en stor roll redan på den tiden. Idag går 95 % av bananproduktionen till spanska fastlandet där de uppskattas mycket för sin goda smak. På hemvägen åkte jag uppför en av de brantaste vägarna jag åkt i mitt liv. Det är en smal, smal väg som går från kusten till en by som heter El Tanque. Vägen heter TF-421. Undvik den om ni är höjdrädda.

Jag gjorde också ett besök på bananmuseet och det var intressant. Inte visste jag att det fanns svarta bananer?

Svarta bananer
Underliga svarta bananer, eller är den mörkröd?

Teneriffa har också mycket bra shopping och en populär dagstur är att besöka någon av de många marknader som finns. Alla orter har marknad minst en gång i veckan, vissa säljer närodlat frukt och grönt, flera är hantverksmarknader och andra är packade med märkeskopior av tröjor, väskor, bälten, kepsar ja allt men kolla priserna för de kan variera 20-30 % beroende på marknadsståndets läge, i bästa läget är det dyrare att handla.

Aloe Vera produkter en specialitet
Jag hittade aloe produkter och fick veta att aloe vera växer bäst på Fuerteventura. Här produceras mängder av naturprodukter med aloe, krämer av alla de slag för hela kroppen. Alma de Canarias gör naturliga parfymer och dofter bl a på Lanzarote.

Planera din resa med hejkanarieoarna.com

Så här skriver dom: Teneriffa är de tusen upplevelsernas ö. Tack vare sitt fantastiska klimat och det rika utbudet på sysselsättning ger Kanariöarnas största ö möjlighet till otaliga aktiviteter året om.”

Och jag håller verkligen med om det. Jag skulle inte ha några problem med att stanna längre perioder. Eller åka oftare. Jag har tur som bor på spanska fastlandet och bara har 2 timmars flygresa hit. Teneriffa ger verkligen mersmak.

Mer från Teneriffa

Miss World España 2023 är korad.


Madeleine Öberg

Madeleine Öberg, dalkulla som bott i Spanien över halva sitt liv. Har jobbat med biluthyrning, fastighetsförsäljning, media och tidningsutgivning. Bosatt i byn Monda med hästridning som hobby.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …