En av Spaniens främsta dans och musikskolor

Ateneo de Música y Danza är skolan där alla, oavsett ålder kan få utlopp för sin musikaliska lusta. På denna skola är lärarna kompetenta, yrkesskickliga och sakkunniga experter, med ett enda ord kan de beskrivas som professionella. Ateneo är skolan som anses vara en av Spaniens finaste skolor när det gäller utbildning i dans, sång och musik. I artikeln får vi följa med rektor Olimpia Ruiz Hurtado och eleven Clara som ger oss en inblick i hur en arbetsdag på Ateneo kan se ut. 

Ateneo de Música y Danza, dans och musikskola.

Huset där skolan ligger har en anspråkslös fasad och entrén påminner nästan om ett väntrum till en tandläkarmottagning eller liknande. Det som skiljer är motiven på väggarna, fotografier med före detta elever som har utmärkt sig extra väl inom dans och musik.

Då jag är tidig till mitt möte med direktören för skolan Olimpia Ruiz slår jag mig ner och väntar på min tid. Plötsligt och som genom ett trollslag börjar entrén till vänthallen fyllas med personer som plockar fram sina mobiltelefoner. Jag ser förundrad på och undrar vad som ska hända härnäst.

Det hörs ett sorl av barnaröster i en av de långa korridorerna och så kommer de intrippande på rad. De små feerna i sina rosa tutuer av stärkt tyll gör entré bakom sin danslärare i en enkel svart och strikt klädsel. Hon ser behärskad och allvarlig ut då flickorna ställer upp sig på rad.

Första kommandot, Plié följt av Port de bras som är en rörelse eller serie av rörelser där armen passerar flera positioner.

Jag ser storögt på och är helt charmad av det som jag får uppleva. Föräldrarna fotar allt de kan och när uppvisningen är slut så blir det stormande applåder. De små feerna har visat vad de har lärt sig under dagen, alla är nöjda och plötsligt så har väntrummet förvandlats till något helt annat.
Detta är en del av den dagliga rutinen, barnen får efter dagens slut visa sina färdigheter för föräldrarna. Det syns vara en klok pedagogik att integrera föräldrarna i det som lärs ut till barnen, stolta föräldrar får barn att växa.

Olimpia Ruiz Hurtado.

Rektor och direktör Olimpia Ruiz Hurtado

RECEPTIONISTEN SOM TIDIGARE bad mig att vänta säger att ”snart är vår direktör på väg, det är för närvarande pågående lektioner men de slutar strax”.
På klockslaget 18.00 dyker direktören upp med ett stort och välkomnade leende. I sällskap har Olimpia Ruiz, Clara, en elev på skolan som studerar flöjt med klassikt inriktning. De visar in mig till direktörens ämbetsrum, ett rum med inredning som påminner mig om tysk senbarock med en mörkbrun boasering från golv till tak. Tunga möbler och ett av de största skrivbord jag har sett. Jag sätter mig i en av stolarna med grön skinnklädsel på sitsen och ber sedan rektor Olimpia och Clara (som fortfarande står upp) ”por favor siéntate” dvs, sitt ned.
Det känns rätt att använda sig av en auktoritativ röst när man befinner sig i ett rum som detta, så jag passar på.

Tidigare student

Olimpia Ruiz Hurtado berättar att hon började som student på Ateneo 1987 när skolan öppnade. Då var det dans som lockade och framförallt den eldiga flamencon. Parallellt med studierna i dans studerade hon även piano som låg henne varmt om hjärtat. Intresset för skolan var stort och några år fram i tiden, 2010 fick Olimpia frågan om hon ville tillträda tjänsten som rektor för skolan. Olimpia säger att hon aldrig hade trott att möjligheten till att bli tillfrågad som direktör skulle dyka upp. Nu lägger hon sitt hjärta i verksamheten och ser fram emot en fortsatt utveckling.

Konsert
Konsert med elever.

Drömmen om en ny skola kan bli verklighet

ATENEO ÄR EN SKOLA SOM BEHÖVER UTVECKLAS med de behov som finns, säger Olimpia. Vi har i dag 25 lärare varav några är anställda på heltid. Skolan måste anpassa sig efter de behov som våra elever har och därför tar vi in lärare när det krävs. Skolan drivs av privata finanser, alla studenter betalar en kursavgift varje månad och gällande ekonomin är detta det som vi har att förhålla oss till.
   –Priserna för kurserna varierar beroende på vilka studier som skolans studenter väljer, berättar Olimpia. Vi har ingen åldersgräns annat än i dans där gränsen är 3 år och för musik 1 ½ år.
I dag har skolan 450 elever, tidigare hade skolan 1000 elever men det har tillkommit andra musikskolor i Málaga och därför har vi krympt våra lokaler. Nu behöver vi att öka utrymmena.
 – Det finns därför planer på att öppna en ny skola under namnet Ateneo i Málaga, vilket är glädjande för oss, fortsätter Olimpia entusiastiskt.
–  Vi utbildar även i musik på privata och kommunala skolor, faktum är att ett flertal av våra studenter fortsätter som professionella lärare på Ateneo men även på andra skolor i landet.

Utökar gärna samarbetet med andra aktörer

Jag visar artikeln om Teatro Cervantes för Olimpia och som publicerades i januaris upplaga av ”Hej! Spanien”. Vilket snyggt omslag utropar både Olimpia och Clara och berättar att skolan har ett visst samarbete med Teatro Cervantes. Där eleverna ibland får möjligheter till att närvara vid genrep och konserter. Vi är ofta med i olika radiokanaler bl.a. Cadena SER, COPE och Onda cero men vi behöver verkligen all marknadsföring som vi kan få, säger Olimpia. Vi är så tacksamma över att er tidning vill uppmärksamma vår skola.

Danselever
Läraren Cinthya León med danselever.
Flöjtistelever
Celia Ruiz och Maribel Garcá, 84 år, är flöjtistelever.

Clara föddes in i musiken

CLARA CASTRO BLANCO (18 år) som talar utmärkt engelska gör oss sällskap på rundturen i huset och sköter även översättningen mellan mig och Olimpia Ruiz, då min spanska lämnar en hel del övrigt att önska. Jag ber Clara att berätta om sitt intresse för musiken och hur det kom sig att hon sökte till Ateneo?
– Jag föddes in i musiken, säger Clara och skrattar, pappa spelar gitarr och sjunger i kör och många av min pappas vänner delar musikintresset med honom. Sedan jag var liten har jag varit med på deras repetitioner och jag ville bli som dem. Jag är uppvuxen i en mycket musikalisk miljö och det präglade mig starkt. Min mamma har inte studerat musik men jag ser min mamma som en ”musikalisk förälder”. De båda uppmuntrade mig att studera och har stöttat mig helhjärtat i mitt beslut. Sedan jag var 3 år har mina föräldrar varit med på varje konsert som jag har deltagit i och det har varit en stor glädje för mig att de har funnits på plats.

Intresset för flöjt väcktes vid tre års ålder 

– Jag har spelat flöjt sedan allra första början. Min lärare hade en flöjt med sig varje gång som hon kom till lektionerna för att vi skulle kunna prova på att spela på den. Det var självklart omöjligt för oss som var 3 år men jag fattade redan då intresse för instrumentet och ville förstå hur flöjten fungerade. Det var därför som jag valde flöjt som första instrument, när det var dags för mig att välja ett andra instrument i min utbildning valde jag piano. 

En framtid i musikens tecken

Jag frågar Clara hur hon ser på sin musikaliska framtid, är målet professionell musiker eller finns det andra drömmar? 
– Jag vill inrikta mina studier mer på undervisning, snarare än att bli professionell musiker, berättar Clara.   Jag har alltid tyckt om att lära mig språk, för närvarande är mina studier inriktade på detta område. Men jag tror att musikstudier under nästan 15 år kan göra att det är möjligt att kombinera båda mina intressen. Och jag skulle inte ha något emot att i framtiden arbeta som musiklärare på Ateneo.
Jag tackar Clara och avslutar med att säga, du är med all säkerhet ”rätt person på rätt plats”. 

Musikprofessor Serio Robles.
Musikprofessor Serio Robles leder orkesterklassen.

Framtidsdrömmar för Ateneo

Olimpia ger ett klart och tydligt svar. Jag hoppas att Ateneo fortsätter att vara ett centrum där alla elever som passerar genom Ateneos klassrum ska erfara att kärleken som de känner till musiken och dansen ska bära dem framåt i livet.

   – Ateneo de Música y Danza är ett privat konservatorium där du även kan få en yrkestitel. Om eleverna önskar att fortsätta med studier i det sista steget måste eleven söka till ett högre konservatorium för att avsluta sina studier, berättar Olimpia.

– Framför våra lokaler ligger Conservatorio Superior de Música de Málaga. De allra flesta av våra studenter som har velat avsluta sin examen i musik har gått på detta konservatorium. Det finns andra som har valt andra musikkonservatorier i Andalusien och till och med utanför Andalusien för att avsluta sina studier. För närvarande finns det studenter vid Malagas högre musikkonservatorium som specialiserar sig på piano, orkester och komposition. Några av dem fortsätter att få undervisning av våra lärare som ett komplement till sina studier vid den högre skolan. Málaga är en stad som starkt värnar musik och övrig kultur och om så inte varit fallet hade jag förmodligen idag arbetat som advokat, säger Olimpia med ett allvarligt uttryck i ansiktet. 

De tomma korridorerna

Intervjun är slut och jag har som vanligt dragit över tiden. Clara försvinner in i ett av rummen för att påbörja sin kurs och Olimpia till sitt kontor. Jag står själv ensam kvar i den tomma korridoren men det är inte tyst, bakom varje dörr pågår verksamhet.

I ett av rummen klapprande kastanjetter i ett annat ljudet av en saxofon och på avstånd hörs ett piano. En elgitarr spelar och på avstånd hör jag en eldig tango spelas upp.

Ateneo erbjuder verkligen en bred variation av instrument och än mer bred är åldersspannet på skolan. De yngsta eleverna är 3 år och den äldsta Maribel Garcá är 84 år och studerar flöjt. Det betyder att det inte är för sent för mig, åldern verkar i det här fallet bara vara en siffra.

Flamenco känns lockande eller varför inte vals eller modern dans, möjligheterna är många. Rektor Olimpia skyndar snabbt förbi och jag säger, hej och tack, eventuellt kommer jag tillbaka för att ta några fler bilder”. Det går alldeles utmärkt ropar Olimpia över axeln ”siéntete como en casa, nuestra casa es tu casa” (känn dig som hemma, vårt hus är ditt hus). Olimpias generösa ord klingar som musik i mina öron.
Jag lämnar med lätta steg Ateneo de Música y Danza, skolan där musiken ger vingar och dansen förenar.

Läraren Javier Torres tillsammans med eleven Gabriela.

Kort fakta om Ateneo de música y danza

C/San Millán N*27, 29013 Málaga
Tel 952 266 100, 661 888 800
info@ateneodemusicaydanza.com
ateneodemusicaydanza.com
Instagram: @ateneomd 
Facebook: Ateneo Música Danza
X: @AteneoMusicDanz 
Tiktok: @ateneomusicaydanza


Christer Fällman

Jag heter Christer och har tidigare arbetat som trädgårdsmästare och handledare inom Stockholms stad på Sinnenas Trädgård, en terapeutisk trädgård för äldre med diagnosen demens. Jag är även grundare av Regnbågens Seniorboende, en kooperativ hyresrättsförening och den första i Europa för äldre HBT-personer. Numera är jag pensionär och bor större delen av året i Torremolinos, övrig tid i Stockholm. Jag ser mycket fram emot att få vara en i gruppen av de skribenter som skriver för Hej Spanien.

Läs också

Turistbostad, semesterlägenhet.

Spanien begränsar antalet semesterlägenheter

Regeringen i Spanien vill begränsa antalet semesterlägenheter i ”stressade ” områden efter vågor av protester …