En blå supermåne synlig den 31 augusti

Natten mellan onsdag och torsdag inträffar augusti månads andra fullmåne och den sammanfaller med månens närmaste avstånd till jorden.

Supermåne

Detta kommer att kraftigt påverka tidvattnet, som kommer att sjunka en halv meter (lite olika på olika kuster). Det innebär att det nu finns möjlighet att se havsbottnar som annars inte kan ses. Lågvattnet kommer att bestå mellan den 31 augusti och den 3 september och är kraftigast på morgonen.

Denna supermånen är också en ”Blå måne”.

Det är den andra fullmånen under en kalendermånad, den kallas då för ”Blå måne”. Senaste gången detta inträffade var 2018 och nästa gång ligger flera år in i framtiden. Detta har ingenting att göra med månens färg, utan kommer helt enkelt från en förvrängning av det engelska ordet ”belewe” (förrädare) som blev ”blått” genom århundradena. Och på medeltiden, när tiden mättes genom att titta på himlen och var grunden för religiösa festligheter fick det ibland konsekvenser. Därför att om två fullmånar inträffade på våren, förlängdes fastan. Faktum är att den senaste ”blå månen” ägde rum den 31 oktober 2020 och den föregående den 31 mars 2018. Nästa ligger flera år in i framtiden.

Den ”superblå” månen kan ses i hela Spanien, förutsatt att det inte är molnigt. Den kommer att vara synlig mellan solnedgång och soluppgång och den når maximal fullhet klockan 03:37 på morgonen. Månen går även att se i Sverige om det skulle råka vara molnfritt.

Detta är årets tredje supermåne och det blir en till i år, det är dock denna gången som den är som närmast jorden och därför extra spektakulär. Den första var den 3 juli då var avståndet till månen 360.149 tusen kilometer bort. Den andra var den 1 augusti (357.309 tusen km bort). Den tredje den 31 augusti (357.181 tusen km bort). Den fjärde och sista blir den 29 september (359.910 tusen km bort).

Mer information om supermåne och blå måne:

Mer information om fenomenet finns i den artikel som vi skrev inför den förra supermånen: Spektakulär supermåne synlig den 1 augusti. Där finns också tips för att fotografera månen samt hur man ser den bäst.

En vacker och informativ liten film om händelsen:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …