Spektakulär supermåne synlig den 1 augusti

Augusti bjuder på två supermånar synliga i Spanien, en i kväll den 1 augusti och nästa den 31 augusti, perfekta fotoobjekt.

Supermåne
Supermåne.

Fenomenet som kallas ”perigeum-syzygy” innebär att månen befinner sig ovanligt nära jorden samtidigt som det är fullmåne. Det innebär att månen kommer att vara 7,1% större och 15,6% ljusare än den normala månen. Månen som befinner sig närmast jorden under kvällen, upplevs som störst när den observeras nära horisonten, på grund av en optisk illusion kopplad till hur vår hjärna uppfattar avstånd. Det optiska fenomenet innebär att månens syns vara hela 15% större och 30 % ljusare än vanligt. Motsatsen är mikromåne – då månen befinner sig ovanligt långt borta från jorden.

Månen kommer att vara synlig i hela Spanien men som med alla himlafenomen finns det några viktiga faktorer som spelar in.

Den viktigaste aspekten är givetvis att det inte får vara mulet, som tur är lovas klart väder för största delen av landet i kväll. För att få bäst bilder av månen bör man dessutom ta sig bort från städernas ljusföroreningar. Ut på landsbygden eller upp i bergen är perfekt för all astronomisk verksamhet. Ett annat sätt att njuta av supermånen är vid havet eller en flod, där supermånens superljus reflekteras i vattnet på ett spektakulärt sätt.

I Spanien går månen upp i kväll runt 19:30 och står som högst tre timmar senare.

Supermånen i Sverige

Om det skulle slumpa sig så att det inte är mulet så går supermånen även att se där. I Sverige går månen upp i sydöst vid 22 tiden och står som högst tre timmar senare i söder. Tyvärr så verkar det som om väderprognosen för största delen av Sverige utlovar supermoln. Bäst chans till klart väder är längst i norr, åtminstone i början av kvällen.

Tips för att fotografera månen.

Uppsök en lämplig plats utan störande ljusföroreningar och används spotmätning. För att få till djupkänslan krävs att man även får med en förgrund att relatera storleken till, så att den optiska illusionen blir som störst. Spegling i vatten som nämnes ovan är också ett bra tips. Stativ och ett bra teleobjektiv behövs också för att det skall bli riktigt professionella bilder.

Supermåne reflekteras i vatten
Supermånen ljus reflekteras i havet.

Nästa chans, den 31 augusti.

Då är månen faktiskt ännu närmare jorden och det är dessutom en extra knorr på den månen. Det är den andra månen under en kalendermånad, den kallas då för ”Blå måne”. Senaste gången detta inträffade var 2018 och nästa gång ligger flera år in i framtiden.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …