En guide till Spaniens vinterrea

December är synonymt med julshopping, i Sverige finns det mellandagsrea men i Spanien startar vinterrean den 7 januari, med några undantag.

Rea - Rebajas

Det officiella datumet för start av vinterrean är den 7 januari och den pågår till den 7 mars. Men många butiker, framför allt näthandlare, börjar före denna period. Under dessa 60 dagar med reapriser finns det olika faser. Allt eftersom veckorna går och de rabatterade produkterna är slutsålda kan rabatterna gå upp till 70 %, eller till och med 80 %.

De flesta butiker bekräftar inte officiellt vilket datum deras försäljning börjar. Men vanligtvis håller de sina priser fram till trettondag jul den 6 januari. Endast ett fåtal butiker som Cortefiel, H&M och Bimba y Lola startar sin försäljning innan årets slut.

Så om du funderar på att förnya din garderob eller göra några större inköp, kanske du vill vänta på rean.

Här är datumen för starten på vinterrean:

Datumen är generella, lokala avvikelser kan förekomma.

 • Cortefiel: 28 december.
 • H&M: 28 december.
 • Bimba y Lola: 28 december.
 • Mango: 2 januari.
 • Zara: 6 januari.
 • Zara Home: 6 januari.
 • Stradivarius: 6 januari.
 • Bershka: 6 januari.
 • Lefties: 6 januari.
 • Oysho: 6 januari.
 • El Corte Inglés: 7 januari.
 • Sfera: 7 januari.

Några tips inför rean.

Den spanska konsumentorganisationen OCU har tagit fram några tips för dig som skall gå och handla under rean.

1. Gör listor på vad du verkligen behöver, så att du undviker impulsköp.

2. Tänk på att i den spanska köplagen står det att produkterna som reas ut måste ha ingått i butikens ordinarie sortiment i minst en månad. Kvalitén på de reade varorna får inte skilja sig från vad den var före rean.

3. Kontrollera att de rabatterade varorna har sitt ursprungliga pris bredvid reapriset, eller att rabattens procentsats är tydligt angiven.

4. Om vissa butiker har särskilda försäljningsvillkor (avseende returer, bytesrätt, kortbetalningar) bör dessa vara tydligt angivna.

5. Vid onlineköp har konsumenten alltid rätt att returnera produkten genom att informera säljaren inom 14 dagar efter leverans. Detta gäller även reavaror.

6. Spara kvittot, förlorar du kvittot har du ingen rätt att byta, returnera eller klaga efter köpet.

7. Vid problem där ni inte kan komma överens, be om en reklamationsblankett. Vägrar de lämna reklamationsblankett kan du ringa polisen.

8. Kom ihåg att eftermarknadservice och tillämpningen av garantin gäller både under och efter försäljningsperioden. I Januari 2022 förlängdes köpgarantin från två till tre år.

Relaterat till julhandeln:

Affärernas öppettider under Jul och Nyår.
Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …