Planerade strejker på spanska flygplatser skjuts upp

Bagagehanterarnas aviserade strejker under jul och nyårshelgerna skjuts upp efter medling av den spanska regeringen.

Iberia, strejker uppskjutna

Strejkerna utlystes för den 29, 30 och 31 december samt 1, 4, 5, 6 och 7 januari gällande ”Hantering av flygplatstjänster på marken”, såsom incheckning av bagage.

Fackföreningarna CCOO och UGT har dock inte uteslutit ytterligare strejkåtgärder under de kommande veckorna om förhandlingarna inte ger resultat. Regeringen är dock något begränsad i vad den lagligen kan göra. I slutet av november lyckades regeringen avvärja strejker som hotade på den statliga järnvägsoperatören Renfe. Men denna gången är det mer komplicerat eftersom Iberia är ett privat företag.

Facket säger

I ett meddelande som skickades ut i går förklarar fackföreningarna att de ”mot bakgrund av öppnandet av en ny förhandlingsram”. Har de kommit överens om att skjuta upp kallelsen till strejk i slutet av året och början av 2024. ”För att försöka nå den efterlängtade överenskommelsen i de möten som kommer att äga rum från och med den 22 december”.

Iberia säger

Iberia ville dock förtydliga att de i den ovan nämnda medlingen inte har kommit överens. Utan att det kommer att hållas ett möte med fackföreningarna och regeringen ”för en första kontakt” där de kommer att fastställa ”utgångspositionerna”. utifrån de kommer att förhandla ”bilateralt” med fackföreningarna, ”för att med bästa vilja att nå överenskommelser”. ”Självklart kommer vi att hålla regeringen informerad hela tiden om de framsteg som görs”, tillägger Iberia.

Roten till konflikten

Konflikten uppstod efter att Iberia Airport Services förlorade hanteringstjänsten på åtta av landets största flygplatser. (Barcelona, Palma de Mallorca, Málaga, Alicante, Gran Canaria, Teneriffa södra, Ibiza och Bilbao). Även om de behöll Madrid i anbudstävling som flygplatsbolaget Aena höll i september förra året.

Detta tvingar arbetarna på var och en av flygplatserna där Iberia kommer att sluta verka att överföras till de vinnande företagen på varje plats.

Mer aktuellt flygrelaterat.

Bokningsläget på flyg i december är rekordhögt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …