Draktänder på vägarna i Spanien

De spanska trafikmyndigheterna DGT, målar vita draktänder på vägarna för att prov har visat att de höjer trafiksäkerheten.

Draktänder på vägarna
Draktänder

Draktänderna är trianglar placerade horisontellt som simulerar en triangulär fartygsflagga eller draktänder. Och det är det namnet som valts av DGT i sin kamp för att förhindra fortkörning och garantera trafiksäkerheten.

Dessa nya horisontella trafiksignaler infördes på prov 2021 i kommuner som Nava de Roa (Burgos) och implementerades sedan successivt på andra ställen. För närvarande kan de också ses i Caldas de Reis, Cuntis och Castro Loureiro (Pontevedra).

Hur fungerar de?

Draktänder

Drakens tänder skapar en optisk illusion som gör att körfältet verkar smalare än normalt. På så sätt minskar förarna hastigheten och ökar sin försiktighet när de passerar en sträcka markerad med märkena. Enligt experter tolkar det mänskliga ögat tänderna som att körfältet har minskat, och då lyfter förarna automatiskt foten från gaspedalen.

Den här typen av markeringar som målas på 30 meter långa sträckor, är vanligtvis placerade intill övergångsställen eller på sträckor med hög koncentration av olyckor.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de Las Canteras, Kanarieöarna.

Sommarvädret tar paus i delar av Spanien

I början av veckan har vi stabilt sommarväder i Spanien, men på onsdag blir det …