Andalusien höjer beredskapsnivån för bränder

Värmen och torkan gör att risken för naturbränder bedöms vara stor, 2.500 man och 120 fordon sätts i omedelbar beredskap.

Infoca skogsbrandmän och helikopter
Infoca, Andalusiens skogsbrandförsvar.

Det är regionalregeringen som höjer beredskapsnivån från låg till medelnivå, vilket är femton dagar tidigare än under de senaste åren. Ministern för hållbarhet, miljö och hållbar ekonomi, Ramón Fernández-Pacheco, har fattat beslutet på grund av vädersituationen, med höga temperaturer och en allvarlig torka. Allt inom ramen för den skogsbrandsförebyggande policy som ligger på hans bord. Dessutom har Fernández-Pacheco undertecknat en order om att förlänga förbudet mot jordbruksbränning till den 24 april.

Infoca materiella resurser

Övergången från låg till medelrisk innebär en ökning av mänskliga och materiella resurser tillgängliga för att bekämpa branden. Således finns det 2.500 brandbekämpare som är beredda att ingripa inom Infoca-planen. Detsamma gäller materiella medel, åtta flygfarkoster och 117 tunga fordon. Ytterligare två helikoptrar tillkommer från och med den 15:e och ytterligare sex från den 1 maj.

”Förebyggande är nyckeln i kampen mot skogsbränder. Vi vidtar alla åtgärder som står till vårt förfogande för att undvika dem”, förklarade Fernández-Pacheco.

Naturbränder hittills i år

Från den 1 januari till tisdagen den 11 april har Infoca-enheten ingripit vid 113 tillfällen, 22 bränder och 91 tillbud (mindre än en hektar).

Antalet berörda hektar uppgår till 165,94 (17,02 trädbevuxna och 148,92 buskar). Till denna siffra måste vi lägga de senaste bränderna i Cantoria (Almería), Jimena de la Frontera och Tarifa (Cádiz) som uppgår till 303 hektar, enligt uppskattade preliminära mätningar.

Infoca logotype

I år har Infoca ingripit vid fler tillfällen än under de senaste tio åren, 113 gånger jämfört med genomsnittet på 94. Det är dock ett mindre område som drabbats av bränderna, 166 hektar jämfört med genomsnittet på 587 hektar. I hela Spanien har det under årets första tre månader redan brunnit 46.255 hektar.

Relaterade artiklar


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …