En veritabel ”jordbävning” i Madrid

Taylor Swifts konsert i går innebar en invasion av fans som trängdes runt stadion stadion Santiago Bernabéu och det lär bli samma i kväll.

Konsert med Taylor Swift på  Santiago Bernabéu.

Som vi tidigare har påpekat i en artikel så håller Taylor Swift två konserter i Madrid. Den första var i går den 29 maj och den andra i kväll. Båda konserterna exekveras på Real Madrids hemmaarena Santiago Bernabéu i Madrid, klockan 20:00 – båda dagarna.

Euforin uppskruvad till max.

I går var det oändliga köer av fans runt stadion och andrahandsförsäljningen av biljetter frodades. Priset för ”sista-minuten-biljetter” kom enligt vår vetskap upp till 950 euro. Men det kan givetvis ha funnits även högre priser. Många hade köat sedan tisdag eftermiddag och det är inte ovanligt att personer har köpt biljetter ett år i förväg.

Störningar i trafiken.

I går stängdes gatorna Concha Espina, Rafael Salgado och Padre Damián, hur många som stängs idag vet vi inte. Men ett gott tips är att de som stängdes i går även stängs i dag.

För att underlätta rörligheten för de cirka 144.000 personer som förväntas delta i de två konserterna av den amerikanska artisten, rekommenderar kommunfullmäktige att man använder kollektivtrafik för att komma till området. Även om vissa EMT-busslinjer kommer att ändra sin vanliga rutt på grund av avstängda gator.

I uttalanden till media påpekade delegaten för stadsplanering, miljö och mobilitet från Madrids kommunfullmäktige Borja Carabante, att begränsningarna i trafiken är de som lokalpolisen och nationalpolisen har bestämt för att kunna upprätthålla säkerheten.

Taylor Swift landade i onsdags.

Artisten landade i onsdags klockan 14:30 på Barajas flygplats tillsammans med hela teamet och bor på Hotel Villa Magna, som ligger på Paseo de la Castellana 22. Transporterna mellan hotellet och konsertplatsen kommer att bevakas av både nationalpolisen och lokalpolisen i Madrid.

Konserterna innebär böter för arrangörerna.

Polisen och kommunfullmäktige kommer att göra bullermätningar under Taylor Swift-konserten. Om standarden inte uppfylls dömer de ut böter på upp till 20.000 euro.

Alla konserter som har hållits på Santiago Bernabéu-stadion i Madrid har överskridit bullergränserna och kommer att utsättas för sanktioner. Detta meddelade stadsbyggnadsdelegaten, Borja Carabante, några timmar innan den första av Taylor Swifts två konserter började. Sanktionerna kommer att drabba promotorerna, eftersom det är de som begär auktorisationerna. Carabante har dock varnat Real Madrid att de som ägare, inte kan förbli ”omedvetna” om samexistensproblemen som bullret på konserterna genererar i denna sektor av Chamartín-distriktet.

Påföljderna varierar mellan 600 och 300.000 euro, i enlighet med artikel 62 i förordningen om skydd mot buller. Stadsplaneringsavdelningen har preciserat att sanktionerna som kommer att föreslås vara ”mycket allvarliga” når 20.000 euro. Men det verkar väldigt lite jämfört med artisternas inkomster. Till exempel har Forbes uppskattat att Taylor Swift tjänar mellan 10 och 13 miljoner dollar för varje konsert på The Eras Tour. Så bötesbeloppet får nog anses vara ”överkomliga” för promotorerna.

För den som inte har lyckats få biljetter så kan vi upplysa om att nästa chans är i Lyon i Frankrike den 2 – 3 juni.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

En bra strand.

Vad flaggorna på Spaniens stränder betyder

Att känna till vad de olika flaggorna betyder kan hjälpa till att undvika tragedier eller …