Ett flertal jordskalv på Kanarieöarna

Kanarieöarna har drabbats av en rad jordskalv denna veckan, inklusive minst tio stycken inom loppet av 24 timmar.

Kanarieöarna

Sedan måndagen den 4 september har tre skakningar med en magnitud på tre eller mer skakat öarna. Något som har fått experterna att titta djupare på trender och utvärdera risker för lokalbefolkningen.

Vid 4-tiden på måndagen inträffade en jordbävning som mätte 3,1 på Richterskalan rakt väster om ögruppen. Tjugo minuter senare inträffade en annan jordbävning som mätte 1,6 i Atlanten mellan Teneriffa och Las Palmas de Gran Canaria. Ytterligare fyra registrerades i området den dagen, innan ett jordskalv på 3,2 drabbade det befolkade området El Pinar. Nära staden Mogán, på Las Palmas de Gran Canaria, registrerades en skakning med en magnitud av 1,9 på 31 kilometers djup.

Jordbävningarna kommer när öarna fortfarande återhämtar sig från förödande skogsbränder förra månaden. Skalven har fortsatt att drabba regionen, med skalv med en magnitud på 3,0 i det omgivande havet.

Kanarieöarna ligger mellan de afrikanska, eurasiska och amerikanska tektoniska plattorna, vilket utsätter dem för regelbunden seismisk aktivitet. Ett skalv med en magnitud på 2,5 eller mindre känns vanligtvis inte men kan registreras av en seismograf. En magnitud på 2,5 till 5,4 känns ofta, men orsakar bara mindre skada.

Omkring 500 000 skalv mellan 2,5 och 5,4 i magnitud inträffar globalt varje år. År 2021 orsakade ett utbrott i södra La Palma skador på upp till 843 miljoner euro, med lavaflöde som föranledde evakueringen av 7.000 människor. Mer än 3.000 byggnader förstördes under vulkanutbrottet i Tajogaite, inklusive hela staden Todoque.

Det finns två teorier för jordskalv av dessa magnituder.

1. En teori säger att ett flertal små jordskalv lättar på spänningarna mellan de tektoniska plattorna. Detta skulle då kunna innebära att risken för ett större skalv minimeras.

2. Den andra teorin säger att ett flertal små skalv förebådar ett större skalv eller till och med ett vulkanutbrott.

Sanningen är nog att båda teorierna stämmer ibland. I södra Spanien är det ofta små jordskalv men mycket sällan stora skalv, men historiskt har där även varit förödande jordskalv. Det värsta skalvet i Spaniens historia var 1522 i Almería, det förstörde hela staden och cirka 2.500 människor fick sätta livet till.

Ett av de mest förödande vulkanutbrotten på jorden var Vesuvius utbrott år 79. Då blev allt inom en radie på 12 km runt vulkanen förstört, hur många som dog är okänt. Det utbrottet föregicks under fyra dagar av flera små jordskalv. Något som befolkningen inte brydde sig om för det var rätt vanligt med mindre jordskalv i området.

Jordskalv och vulkanutbrott är givetvis inte trevligt, men ibland kan även vädret ställa till det:

Turister skrämda på Kanarieöarna.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …