Málaga – en levande matstad

Det är även som matstad som Málaga vill profilera sig och detta märker man när man promenerar genom stan. De livliga restaurangerna lockar till sig matentusiaster från hela världen.

Plaza Merced
Utbudet av mat och dryck är
stort på Plaza de la Merced.

Málaga var tidigare en stad som inte fick lika mycket uppmärksamhet som andra populära turistplatser i Spanien. Många har landat på flygplatsen precis utanför staden men sedan har slutdestinationen varit någon av de övriga orterna längs kusten.
På senare år har Málaga utvecklats till att bli en blomstrande och modern turiststad. Renoveringen av hamnen och promenadstråket Muelle Uno med butiker och tapasbarer, har blivit attraktivt för promenader och att stanna upp och njuta av utsikten över havet.

Imponerande utveckling

Den omfattande stadsförnyelsen har gjort Málaga till en stad med en imponerande utveckling och inför sommaren i år har Málaga flest sökningar om boende på Airbnb i hela världen.
Staden har en rik historia och ett omfattande kulturarv. Men det är även som matstad som Málaga vill profilera sig och detta märker man när man promenerar genom stan. De livliga restaurangerna lockar till sig matentusiaster från hela världen.

Saluhall i en matstad
Byggnaden har en gång varit ett
skeppsvarv och var då en viktig anläggning
för reparationer för fartyg längs Medelhavet

Spanjorerna har en tradition, speciellt på söndagar, att samla hela familjen för att äta långlunch tillsammans och umgås. I Málaga finns det något för alla smaker. Här blandas familjeägda tapasbarer och lyxiga restauranger med stjärnor i Guide Michelin. Man blandar traditionella ingredienser med moderna matlagningsmetoder. Det finns maträtter och smaker från hela världen. En bra idé är att i god tid boka bord om man vill få ett bord i de centrala delarna. Ofta går det också att stå i kö, även om det då tar tid.

Saluhallen och strandrestauranger

Ett av de bästa ställen att uppleva den rika matkulturen är i saluhallen Mercado Central de Atarazanas. Här hittar du livsmedel som grönsaker, frukt, nötter, fisk, kött från lokala producenter. Turister blandas med Malagueños, lokalbefolkningen, som är där och handlar sin middagsmat. Det är både mysigt och gott att äta på någon av de små barserveringarna inne i saluhallen. Oftast vill personalen tipsa om det som är den bästa tapasen för dagen. Ska man handla bör man vara noggrann när man väljer handlare. Den som visar upp den finaste frukten i ståndet är inte alltid den som säljer den färskaste frukten eller till bäst pris. Sök dig gärna lite längre in i hallen och välj ifrån de små stånden. Där bakom disken finns den finaste frukten.
Längs med strandpromenaden i Málaga finner du små strandrestauranger, Chiringuitos. Dessa hade tuffa förutsättningar under Francoregimen då han ansåg att Chiringuitos var folkliga men de tilläts vara öppna under sommarsäsongen och de var hårt reglerade. Strandklubbar däremot förbjöd han helt då det fanns risk att de skulle locka till sig turister vars livsstil inte passade in i Málaga, enligt Franco.
De små och enkla strandrestaurangerna är idag en viktig del i den spanska matkulturen. Oftast hittar man sin egen chiringuito-pärla och man möts av en avslappnad atmosfär. En mycket populär maträtt är Boquerones, marinerade anjovis filéer.
Boquerones är en av Málagas paradrätter. Precis som skaldjursrätter så är den bästa tiden att äta Boquerones under månader utan bokstaven R, det vill säga maj till och med augusti.
Ansjovisen går även att få friterad, boquerones fritos.
Att lokalbefolkning i Málaga har fått smeknamnet Boquerones, ansjovisfolket, tyder på hur populär rätten är. 

Espetos
Espetos – färska sardiner träs på spett
och placeras i en lutande vinkel framför elden.

Under senare åren har Málaga blivit känt för sina många takbarer. Barerna är belägna på byggnader runt om i staden och erbjuder en fantastisk utsikt över bergen i norr och havet i söder. Här njuter du av tapas och goda drinkar. Många barer har fantastisk utsikt och erbjuder även liveunderhållning vilket ger en festlig stämning. Takbarer i utkanten av staden erbjuder en lugnare atmosfär och kan vara en bra plats om du vill undvika turistvimlet under sommaren. Det härliga klimatet i Málaga gör att många har öppet hela året.

Rooftop AC Hotel Málaga Palacio
Rooftop AC Hotel Málaga Palacio
H10 Croma Hotel Rooftop
H10 Croma Hotel Rooftop

Málaga kandiderar

En av de stora händelserna i Málaga i år, är att man kandiderar till att arrangera världsutställningen Expo 2027. Skulle staden väljas som värdstad, innebär det en kraftfull skjuts framåt och Málaga får  möjlighet att visa upp sin rika matkultur och sina kulinariska specialiteter för besökare från hela världen. Mer om detta får vi veta under juni månad.

En annan trevlig och intressant artikel om Málaga:

Magiskt spabesök i Málagas underjord.


Läs också

Starlite festival med Europas mest avancerade ljudanläggning.

Starlite musikfestival i Marbella söker personal

Musikfestivalen Starlite Catalana Oeste, som i år firar sin trettonde upplaga i Marbella har börjat …