Fantastiska Loarre i Aragonien

Loarre byggdes mellan 1033 och 1035 på order av kung Sancho Garcés III av Pamplona på grund av platsens strategiska läge och för att fungera som en utpost vid Navarras gräns.
Den försvarade gränsen till kungariket Aragonien och var en viktig del i den kristna återerövringen av landet från muslimerna.

Text & Foto
Pernilla Karlsson

Utsikt från Slottet Loarre

Långt innan den första stenen till slottet Loarre lades fanns det redan under romartiden en bosättning här, känd som Calagurris Fibularia. Under 1000-talet byggdes flera olika försvarskonstruktioner, framför allt från den tid då slottet Loarre regerades av kung Ramiro I.

Redan på avstånd väcker slottet uppmärksamhet på grund av sin storlek uppe på berget i denna fantastiska natur som finns runt omkring. Om slottet är anslående på avstånd ökar ens beundran när man närmar sig de höga murarna och ser det magnifika skicket. Det anses vara det bäst bevarade romanska slottet i världen. När man väl är inne i slottet är det lätt att drömma sig tillbaka till medeltiden och föreställa sig hur de levde där på den tiden.

Det fanns en liten by nedanför och runt slottet, idag finns det inget kvar av den byn. Folk började istället bygga lite längre ner, där byn Loarre finns nu idag. Tack vare Sancho V Ramírez som var kung över Aragonien mellan åren 1063 och 1094 fick slottet Loarre sin största glansperiod, han lät renovera byggnaden till vad man kan se nu idag.

Klostret och kyrkan, som också byggdes under 1000-talet beboddes av augustinermunkar. Det gav slottet både en militärisk och andlig funktion, som varade under flera århundraden. När muslimerna drog sig tillbaka från området förlorade slottet sin militära funktion. Det religiösa fanns kvar till 1500-talet, då slottet praktiskt taget övergavs.

På 1900-talet förklarades Loarre som ett nationalmonument. Sedan några år tillbaka har slottet Loarre dessutom varit kandidat till att stå på Unescos världsarvslista. För två år sedan blev slottet valt som ett av det finaste slotten i Spanien.

Aragonien

Var ligger Aragonien?

Regionen ligger mellan Madrid och Barcelona och gränsar till Frankrike och Pyrenéerna. Visste ni att här finns många av landets finaste byar? Och här finns en av Spaniens finaste slott som heter Loarre och det bäst bevarade slottet i romansk stil i Europa.

Här föddes också konstnären Goya i en liten by utanför Zaragoza som heter Fuendetodos.

Regionen består av tre provinser; Zaragoza, Teruel och Huesca.

Regionen är full av kontraster. Här finns skogar, berg (Pyrenéerna), floder, bergsjöar,här finns mycket historia med många Medeltidsbyar och byar i mudéjars-stil med sina slott och borgar, gastronomi av hög kvalitet, vingårdar med det fantastiska vinet Garnacha, ornitologiska rutter och mängder av friluftsaktiviteter.

Fråga gärna om spöket som har setts på slottet.
En tragisk historia om en adlig dam som blev inspärrad för att ha förälskat sig i fel herre.

Besök och guidningar Om man vill komma och besöka slottet i Loarre så erbjuds guidade turer. Dessa förklarar både de konstnärliga aspekterna av romansk konst, ger inblickar i landskapet och berättar anekdoter om historien inom kungariket Aragonien. Fråga gärna om spöket som har setts på slottet. En tragisk historia om en adlig dam som blev inspärrad för att ha förälskat sig i fel herre.
Det finns också audiovisuella bilder i visningsrummet i besökscentret som ligger bredvid slottet.
Ljudguide finns också på flera språk om ni vill gå runt själva.

Entrébiljetten kostar 2:50 euro och med guidad tur 4 euro. I biljetten ingår också besök i kyrkan i byn Loarre och kollegialkyrkan Santa María la Mayor som byggdes mellan 1541 och 1559. Den ligger några km längre bort i den andra byn som heter Bolea.
Den kyrkan byggdes ovanpå resterna av ett tidigare tempel av romanskt ursprung som låg på samma plats.

Jag rekommenderar att man stannar några dagar så att man kan se allt och njuta av omgivningarna.
När man har besökt slottet kan man göra den fotografiska rundvandringen. Det är en promenadstig som går runt slottet längs murens utsida.

Längs stigen hittar man en rad strategiska punkter för fotografering, med olika perspektiv på slottet och spektakulära vyer över omgivningarna. Rutten är ganska omfattande men kan anpassas till varje person och kan ta mellan en och tre timmar.
Om man vill bo på en camping då ligger den mellan slottet och byn och har ni inte husbil, husvagn eller tält så finns det också bungalows att hyra.

Loarre i Filmer

Inspelningsplats för många filmer

Så som slottet Loarre är och hur det ser ut, gör att slottet har blivit valt som scen för en mängd olika filmproduktioner. Den kanske mest kända filmen är “Kingdom of Heaven” som spelades in år 2005, regisserad av Ridley Scott och med Orlando Bloom, Eva Green och Liam Neeson i huvudrollerna.

En av inspelningarna i slottet hösten 2021 var filmen Irati, som hade biopremiär nu i februari och har fått flera nomineringar och utmärkelser. Några av filmens kulisser har bevarats i byns sociala sal och restaurang som ni kan besöka. Till slutet av februari i år pågår en inspelning som heter La Abadesa. Den ska bli spännande att se för jag har varit bland kulisserna och nästan hela filmen har spelats in i området.

Byn Loarre i Aragonien
Byn Loarre.

Lokala läckerheter
Det finns en cafeteria-restaurang bredvid slottet där man kan köpa smörgåsar, hamburgare och typiska rätter som migas med druvor och köttbullar med mandelsås, som jag rekommenderar och som är mycket goda. Jag brukar äta det när jag åker dit.
Förutom slottet är det värt att besöka byn Loarre, där man även kan övernatta. Den är liten, omgiven av fält och ligger nedanför slottet. På plazan (torget), kan man ta en fikapaus.
I byn Loarre kan man promenera till den romanska bron och besöka San Estebans-kyrkan från 1500-talet som byggdes ovanpå grunden av en gammal romansk kyrka. Bredvid kyrkan rostar de världens godaste mandlar och nötter från områdets odlingar, som man även kan köpa med sig och tycker man om likören Pacharán så har de det också.

Förutom slottet är det värt att besöka byn Loarre, där man även kan övernatta

Eremitaget Virgen de la Peña

Omgivningarna

Det finns så mycket att se och göra i Huesca-området, Hoya de Huesca och runt byn Loarre att man skulle behöva en vecka eller mer av nonstop sightseeing.
Jag kommer senare att skriva mer detaljerat om andra platser i andra artiklar som jag har besökt i denna region. En av de platser som ligger mycket nära slottet och som jag nyligen besökte är eremitaget Virgen de la Peña som ligger på toppen av ett berg.
Dit kan man gå från byn Aniés, som ligger mellan Bolea och Loarre, men det är en kraftig uppförsbacke. Man kan också åka dit med jeep genom att boka vid slottet Loarre där de säljer entrébiljetterna. Då kan man gå in i eremitaget och sedan in den andra byggnaden som är byggd inne i berget. Där kan det ordnas en picknick för besökare så att man kan sitta och njuta av utsikten.
För den fågelintresserade finns det både örnar och gamar, som lammgamen, som flyger runt, för precis nedanför eremitaget har de sina bon.

Dinosaurieägg i Loarre

Är du intresserad av dinosaurier?

Då kan ni inte missa att besöka byns paleontologiska laboratorium som är öppet för allmänheten.
I Loarre har det upptäckts ett av de största fynden av dinosaurieägg i världen och de fyrtio äggen är mycket välbevarade och 70 miljoner år gamla. Detta är bara är en liten del och det kan finnas många fler ägg. Äggen är knappt 20 cm långa, en storlek som gör att de tros tillhöra ”sauropodiska titanosaurier”, vilka var 20 meter långa fyrfota växtätare med långa svansar och halsar. Där visas de fossila dinosaurieäggen som hittades 2019 och ni kan se arbetet som utförts med äggen. Detta är ett av de få laboratorier i världen som visar hela processen, från utgrävningen och till hur äggen förbereds.

Hästar Loarre
Hästar från Hipica Castillo Loarre.

På hästryggen

För den hästintresserade finns ett stall precis nedanför slottet Loarre som gör olika turer. Det behövs ingen erfarenhet då hästarna är så lugna för att Aitana som äger stallet har en filosofi: Att erbjuda dem ett liv i en flock, med tillräckligt med utrymme för att springa. De står aldrig i ett bås utan är ute och betar året runt.

Ridning Aragonien

Övernattning

Om man vill övernatta finns det en casa rural som heter El Almendro som jag har besökt och är helt nytt. Tyvärr har jag ingen bild, men jag är säker på att ni inte blir besvikna.

Tipset

Ta kontakt!

Loarre slott
974 342 161 / 690 636 080
info@castillodeloarre.es

Casa rural El Almendro (Lorena)
690 636 080

Hípica Castillo Loarre (Aitana)
622 527 755
info@hipicacastillodeloarre.es

Camping Loarre
974 382 722 / 609 661 058
info@campingloarre.com

Video från Slottet Loarre


Pernilla

Hej, jag heter Pernilla och jag kommer att visa er fantastiska platser varje månad från Aragonien där jag bor och som jag har besökt.

Läs också

Pelargonior

Pelargonior i långa banor

Vid den här tiden på året blommar det för fullt här i Spanien! Om man …