Fint sommarväder utan extrema temperaturer

Värmen återgår till för årstiden normala värden, i slutet av juli och början på augusti kommer Spanien att bjuda på perfekt semesterväder.

Cala del Aceite, med fint sommarväder.
Sen eftermiddag på Playa Cala del Aceite. Foto J.Erixon.

Efter några dagar med svalare temperaturer, speciellt i norra Spanien kommer värmen att normaliseras i hela landet. Det innebär att det blir inte några extrema värmeböljor Rubén del Campo Hernández, talesman för Statens meteorologiska byrå (Aemet).

Det innebär inte att det blir kallt utan det blir för årstiden normala värden som gäller. Det vill säga att i centrala delarna, i östra delarna och i söder förväntas temperaturer på 34-35 grader. I Guadalquivirdalen, som är känd som den varmaste delen av landet kommer temperaturerna att någon gång komma upp i 40 grader.

 Rubén del Campo Hernández lovar fint sommarväder.

Ruben Del Campo förklarade att det för tillfället råder en svalare miljö. Med ”låga temperaturer för den här tiden på året”. Som i staden Reinosa (Kantabrien) och i El Burgo de Osma (Soria), där nattemperaturerna har har landat på 8 grader. Värden som står i kontrast till miniminivåerna i Adra i Almería, 29 grader, och de på Málaga flygplats, 28 grader.

Torsdag den 27 juli

Den snabba passagen av en isolerad depression på höga nivåer (DANA) från Atlanten över norra Spanien kommer att orsaka ökad instabilitet i det inre av den norra och östra delen av landet. Med spridda åskväder, som kan vara kraftiga och ha sällskap av hagel i Navarra, norra Aragonien och Katalonien.

Temperaturerna kommer att sjunka i den södra halvan och stiga i den norra halvan. Mer än 34 grader kommer att registreras i Tejo-, Guadiana- och Guadalquivir-dalen och 36 grader i Ebrodalen.

Fredag den 28 juli

Efter den snabba passagen av DANA, kommer vädret att stabiliseras. Även om molnighet förväntas i Galicien, Kantabrien och nordväst om Kastilien och León, med en del regn och skurar. Medan resten av landet får lite molnigt och med temperaturer som kommer att överstiga 34 grader i öster, mitten och söder samt på Balearernas. Det blir också heta nätter i delar av Medelhavskusten.

Helgen 29 – 30 juli bjuder på fint sommarväder

Till helgen väntas en generell temperaturhöjning, både dag- och nattemperaturer. Förutom vid Kantabriska havet, och klar himmel med maxtemperaturer över 35 grader i Ebrodalen. Vissa punkter på Mallorca och i centrala och södra delarna av fastlandet samt 40-42 grader i Guadalquivirdalen. ”Varmt väder, till och med intensiv värme i delar av den södra Spanien under helgen, men utan stora ytterligheter”, avslutade talesmannen. Rubén del Campo.

Även om det blir för årstiden normala temperaturer så kan det ibland vara trevligt med lite svalka i den spanska sommaren, några tips: Svalkande sevärdheter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …