Världens minsta strand finns i Spanien

Playa de Gulpiyuri ligger i norra Spanien, men bisarrt nog ligger den inte vid kusten, utan i inlandet mitt i en park.

Världens minsta strand, Playa de Gulpiyuri.
Playa de Gulpiyuri.

Stranden ligger i Asturien mellan Llanes och Ribdasella. Den ligger ca 100 meter från havet men är förbunden med havet via en serie underjordiska tunnlar. Detta gör att stranden har både tidvatten och små vågor. Däremot finns det inga parasoller, duschar eller strandbarer för det finns det helt enkelt inte plats till då stranden bara är 40 meter lång.

Den 40 meter långa sträckan av vit sand är bara fullt synlig vid lågvatten. Vid högvatten är den i princip ett litet innanhav omgivet av gröna ängar.

Tyst och barnsäkert

Det lite milt sagt udda läget innebär också att det är mycket tystare där än på andra stränder i Spanien. För det går bara att komma dit till fots. Den är också barnsäker eftersom vattnet aldrig blir djupare än midjehöjd, så det är bara att låta barnen plaska runt.

Tillfarten till världens minsta strand
Tillfarten till stranden.

Stranden har skydd som naturmonument sedan 2001 så där lär inte bli någon utbyggd turistverksamhet även om stranden ofta besöks av turister. Det går inte att köra fram till stranden men det är lätt att gå dit, det svåra kan vara att hitta den. Det går att gå från stranden i San Antolin eller från byn Naves. Naves ligger utmed den kantabriska motorvägen 14 km från Llanes, där tar man avfart 313 (Naves / Villahormes / Hontoria). Därefter tar man vid den första rondellen en asfalterad väg som leder in på andra sidan motorvägen. Där den asfalterade vägen slutar får man parkera. Sen går man på en grusväg fram till stranden, vilket är en promenad på cirka 200 meter. Vid parkeringen finns det sommartid en liten ekologisk bar.

Om en bild säger mer än 1.000 ord så bör en video säga ännu mer, håll till godo:

Fler stränder i Spanien

Spaniens bästa stränder för kitesurfing.
Andalusiens bästa stränder för snorkling.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Golfspelare

Slå en drive för hälsan

Golf är en sport som ibland tyvärr ses på som bara ett elegant och exklusivt …