Husdjur kan nu tas med på höghastighetståg

Den statliga spanska tågoperatören Renfe tillåter nu husdjur upp till 10 kg på alla Avlo-höghastighetståg.

Renfe Avlo höghastighetståg

Tillståndet trädde i kraft i går onsdagen den 26 juli 2023 och innebär att de resande debiteras ett extra 10 euros påslag på biljetten. Det får heller inte vara mer än ett husdjur per resenär och djuren får inte väga över 10 kilo.

Tillåtna husdjur:

  • Hundar
  • Katter
  • Illrar
  • Marsvin
  • Hamstrar
  • Kaniner
  • Fåglar (ej fjäderfä)

Djuren måste alltid färdas inne i en bur eller för ändamålet avsedd väska med ett maximalt mått av 60x35x35 centimeter. Som placeras vid fötterna eller i resenärens knä, utan att uppta någon egen sittplats. Dessutom måste resenären vara utrustad för att kunna ta hand om djurets exkrementer.

Husdjuret skall alltid vara under kontroll av den som tar med det på resan och alla nödvändiga hygieniska, sanitära och säkerhetsmässiga villkor skall uppfyllas. Resenären måste också ha den enligt gällande lagstiftning obligatoriska dokumentationen för djuret i fråga. Dokumentationen skall också omfatta en ansvarsförsäkring för skador mot tredje man.

Större hundar kan resa i många fall

När det gäller resor med hundar upp till 40 kilo så är de exklusivt tillgängliga på ett urval av AVE-tåg på sträckorna Madrid-Barcelona (med stopp i Zaragoza), Madrid-Málaga, Madrid-Alicante och Madrid-Valencia.

I dessa tjänster är en ”stor” hund per resenär tillåten, med högst två hundar per tåg, en per vagn och alltid i ett fast utrymme med två specifika platser. (Dessa begränsningar gäller inte för de ovan nämnda djuren som väger under 10 kg och färdas i bur/väska).

Renfe har haft stöd och råd från Nestlé Purina under utvecklingen av ’Large Mascot Project’, tack vare avtalet som undertecknats mellan båda enheterna. För att hundar och deras ägare ska kunna resa ombord på tågen finns en reseguide med bra rutiner.

Mer information på Renfes webbplats (på engelska och spanska): Res med ditt husdjur.

Två artiklar relaterade till husdjur

Tips för att ta med hunden till stranden.
Spaniens vackraste hund bor i Málaga.

En artikel relaterad till att resa med tåg i Spanien

Utforska Spanien snabbt och enkelt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …