Flera personer gripna i Melilla för valfusk

Polisen slog till med en gryningsräd i morse den 23 maj, de genomsökte 11 fastigheter och grep minst nio personer för valmanipulation.

Melilla är en självstyrande stad och en spansk exklav i Nordafrika med Marocko som enda granne. Där som i resten av Spanien skall det bli regional- och kommunalval den 28 maj och manipulationsförsök har gjorts sedan poströstningen inleddes.

Enligt poliskällor har två av de gripna politiska kopplingar i partiet ”Coalición por Melilla” (Koalition för Melilla). Den ene är svärson till partiledaren och den andre är kommunalrådet Mohamed Ahmed Al-lal, nummer tre på partiets valsedlar. Resten av de gripna är medlemmar i olika kriminella gäng med huvudinriktning narkotikahandel. De flesta av dem är från Melilla men några av dem är från Marocko. Två av de gripna försökte fly i båt men kunde fångas.

Enligt poliskällor har de kriminella gängen riktat in sig på utsatta personer och låginkomsttagare och betalat dem för deras brevröster. I Melilla krävde inte vallagen personlig identifikation för att avlämna en brevröst på ett postkontor. Hade försöket lyckats så kunde valresultatet sannolikt ha förändrats. Det misstänks att det har försökt köpas runt 10.000 röster.

50 – 200 euro per röst

Under razziorna i morse så hittades stora mängder kontanter och ett antal valhandlingar klara för att postas. De kriminella har enligt uppgift betalat mellan 50 och 200 euro per röst beroende på hur bra förhandlare den röstberättigade har varit.

Förutom ovanstående gripanden så har det för två veckor sedan varit minst 5 angrepp på brevbärare för att försöka stjäla valhandlingar. Som ett resultat av detta får brevbärarna nu poliseskort. Det blev också ändrat i den lokala vallagen så att det krävdes identifikationshandlingar för att lämna brevröster. Detta fick då som resultat att de kriminella fick åka över till fastlandet för att lämna brevröster. Och som ett resultat av det sistnämnda så är nu postkontoren på fastlandet skyldiga att begära legitimation om destinationen är en vallokal i Melilla.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Fästing

Säsongen för fästingar är i full gång

På grund av en mild vinter, en varm start på våren med tillräcklig nederbörd står …