Det har snöat på Sierra Nevada

För drygt en månad sedan fick skidorten stänga på grund av snöbrist, men nu har det kommit rejält av den vita varan.

Det började redan den 13 maj med en snöstorm som färgade bergskedjan vit. Det snöfallet gick över rätt snabbt, men en vecka senare kom det betydligt mer. Fredagen den 18 maj var det snö på alla nivåer och det såg ut som i mitten på november strax innan skidsäsonger brukar starta.

Sen fortsatte det att snöa under lördagen och i och med att det var helg så var det många som tog sig dit med skidor och stighudar. På måndagen den 22 maj fortsatte det att snöa, särskilt mycket kom det på höjder mellan 2.000 och 2.500 meter.

Att det kommer snö i maj är inte helt ovanligt på Sierra Nevada, men det gör det absolut inte varje år. Och det är framförallt inte vanligt med den intensiteten och de mängderna som har kommit i år. Dessutom utlovar prognosen från det spanska meteorologiska institutet AEMET att det skall komma mer, i vart fall fram till onsdag.

Det beräknas att den snön som har kommit de senaste dagarna kommer att bidra med mer än 20 hektometer vatten till de nedanför bergskedjan liggande vattenreservoarerna. Något som alla som är beroende vatten för bevattning och även för dricksvatten verkligen behöver i år.

En liten kort video från den 22 maj 2023

Sommarsäsongen 2023

Just nu laddar de upp inför sommarsäsongen, liftarna sommaröppnar den 15 juli. Läs mer om sommarens aktiviteter här: Sierra Nevada in Summer (på spanska och engelska). Den som vill hålla sig uppdaterad med hur det ser ut uppe på berget kan också ta en titt på de webbkameror som finns.

Relaterad artikel från den 19 april 2023:

Sierra Nevada är stängt för säsongen.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Zara, grupp Inditex.

Spaniens modejätte Inditex söker personal

Det multinationella företaget Inditex med butiker över hela Spanien söker personal inför den hektiska sommarperioden. …