Beteenden som kan ge böter i Spanien

Den som skall resa på semester till Spanien 2023 bör känna till sju ibland kanske överraskande regler för hur man skall uppträda.

En strand i Benidorm.
En strand i Benidorm.

1. Rökning på stranden.

Det är ingen vacker syn med cigarettfimpar på stränderna och vissa kustkommuner har infört rökförbud på sina stränder. Den spanska regeringen har bestämt att det är upp till varje kommun att besluta om hur de vill agera i den frågan.

I Barcelona har rökning på stranden varit förbjuden sedan 1 juli 2022 och på Mallorca läggs det regelbundet till nya rökfria stränder. Flera andra kommuner är på gång att följa efter. Den som röker i en förbjuden zon kan räkna med böter på upp till 2.000 euro.

2. Strand med minimiavstånd.

3. Kissa i havet.

Blåsan klämmer, men vägen upp ur vattnet är alldeles för långt: i stort sett alla har kissat i havet minst en gång. Men var försiktig: Om du tillbringar sommaren i den spanska kuststaden Vigo vid Atlanten bör du hellre hålla dig. För den som använder stranden eller havet som toalett och blir påkommen måste räkna med böter på upp till 750 euro. Kommunen uppdaterade sina förordningar sommaren 2022 Den som kissar i vattnet bryter därför mot hälso- och hygienföreskrifterna i regionen. Men enligt spanska medier är det fortfarande oklart vem som ska kontrollera dessa nya regler. Vigo kommun planerar dock att installera fler offentliga toaletter på stränderna för att hålla kusten ren.

4. Fel kläder på fel plats.

Badkläder är till för stranden och i flera spanska städer är det sedan flera år tillbaka förbjudet att promenera genom stadskärnorna i bikini eller badbyxor. I Barcelona och på många stränder på Mallorca riskerar badgäster som går utanför strandområdena i baddräkter på jakt efter förfriskning böter på mellan 120 och 300 euro. När det gäller ”förstagångsförbrytare” blir det dock vanligtvis en varning.

Elva restauranger och barer på Mallorca har nu infört en klädkod. Inklusive El Chiringuito Beach House, Bonito Kitchen & Cocktails, Upper Mallorca. Vardagliga klädesplagg såsom flip flops, axelbandslösa toppar, fotbollströjor och T-shirts som annonserar specifika platser är förbjudna. Också tabu är flashiga föremål köpta från gatuförsäljare, såsom hattar som glöder i mörkret.

5. Balconing.

Ett hotellrum med balkong med utsikt över poolen lockar många gäster att fundera: Varför gå genom hela hotellet när man kan hoppa direkt från balkongen ut i det svala vattnet? Men denna frestelse är absolut livsfarlig. I Spanien leder så kallad balkonering upprepade gånger till allvarliga skador och till och med dödsfall. Det är mestadels partyturister under alkoholpåverkan som slår ihjäl sig. Det finns nu en ny lag på Balearerna som syftar till att åtminstone stävja den farliga trenden. Den som blir ertappad med att balkona, det vill säga klättra eller hoppa från balkonger, kan förvänta sig böter på 600 till 1200 euro.

6. Drycker, speciellt på Mallorca.

Dessutom är happy hour, erbjudanden om att dricka så mycket du kan och organiserade pubrundor inte längre tillåtna i regionerna Playa de Palma, S’Arenal och Magaluf. All inclusive-hotell i Magaluf, Sant Antoni och Playa de Palma får inte servera sina gäster mer än sex drinkar per dag.

7. Botellones.

Spontana samlingar för att festa på gatorna är fortfarande trendigt i Spanien. Med de så kallade ”Botellones” spelas spontant hög musik på gatorna, firas och framför allt berusas. Berusningar är en nagel i ögonen på myndigheterna i många spanska städer, men straffen för att delta har hittills varit relativt låga: Personer som grips får i allmänhet betala mellan 60 och 100 euro.

Relaterade artiklar.

En utkastad cigarettfimp kan betyda fängelse.

Köra elskoter kan ge dryga böter.

Felaktig användning av daschcam kan bli dyrt.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Föräldrar med barn.

Barnafödandet i Spanien ökar något

Under det första kvartalet i år föddes det fler barn i Spanien än under motsvarande …