Flyget i Spanien växer snabbast i Andalusien

I Spanien är det regionen Andalusien som har den snabbast växande flygtrafiken i sommar, men det finns orosmoln vid horisonten.

Flygplan

Flygplatsen i Málaga (AGP) står för nästan 70 % av all passagerartrafik i regionen. Flygplatsen förbereder sig för ännu en rekordsäsong med de 20 miljoner platser som erbjuds av flygbolagen. Dessutom med 11 % fler schemalagda flygningar än förra året.

Det första kvartalet 2024 har varit rekordstort och sommaren verkar också att bli rekordstor. Uttalandet kommer från Spaniens nationella flygbolagsorganisation (ALA). Som är den ledande organisationen för lufttransportsektorn i landet och hanterar 85 % av flygtrafiken. De förutspår 240 miljoner platser att erbjudas från april till oktober 2024, cirka 13,5 % fler än under högsäsongen 2023.

Javier Gándara

ALA säger vidare att ökningarna kommer att vara ännu högre i Andalusien och på Kanarieöarna med 14 % fler platser. ”Flygtrafiksiffrorna som vi har registrerat hittills i år och data som indikerar en mycket bra sommar bekräftar att passagerare verkligen vill resa och vi är övertygade om att vi kommer att få en ny topp denna sommarsäsong”, säger Javier Gándara, ordförande för ALA. ”Data för sommarsäsongen inbjuder till optimism och vi räknar med ett rekordår, som fortsätter efter de fina resultatet från det första kvartalet. Ett kvartal där det har skett en ackumulerad tillväxt i passagerarantalet på 13,2% jämfört med föregående år”.

Det hopar sig mörka moln vid horisonten.

Gándara pekar dock på några mörka moln vid horisonten som kan påverka den positiva utvecklingen. Bland dem nämner han den geopolitiska situationen efter Irans attack mot Israel, vilket kan provocera fram en eskalering av konflikten. Fluktuationer i bränslepriserna som nu är på uppgång, och hur det kan gå i olika ekonomier när det gäller inflation och eventuella ekonomiska nedgångar, till och med recession. Lägg till dessa punkter de riskfaktorer som kan förändra flygtrafiken i Spanien. ”Särskilt, och mer specifikt i det europeiska scenariot, kan högsäsongen påverkas av flygledarstrejker i Frankrike. Vilket kan leda till avbokningar, förseningar och minskad punktlighet”. Han efterlyste sedan ”behovet av att EU-kommissionen kräver att Frankrike skyddar flygningar som korsar franskt luftrum, eftersom dessa är de mest drabbade av flygledningsstrejker i Frankrike. Samt för att undvika de ytterligare CO2-utsläpp som orsakas genom strejkerna”.

I detta avseende är Spanien det land som efter Frankrike har drabbas hårdast av dessa strejker. Som ett exempel: ”De kontinuerliga avbrotten i fransk flygledning under 2023, med särskilt intensiva strejkaktioner mellan februari och maj, påverkade nästan 4 % av flygningarna i Spanien. Nästan 86.000 flyg (85.973 flygningar) har försenats eller ställts in på grund av avbrott i fransk flygledning. Detta orsakade en genomsnittlig försening på 24 minuter för varje flygning”.

Relaterat till flyget i Spanien.

Flygen till Spanien når nya höjder.
Málaga flygplats har högst tillväxt i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …