Du kan få böter efter att du har handlat i affären

De spanska trafikmyndigheterna DGT går ut med ett meddelande som säger att du kan få böter efter att du varit och handlat mat.

Kvinna som har handlat.

Trafikböter är en oförutsedd utgift som de flesta gärna försöker undvika, därför är det viktigt att känna till och respektera trafikreglerna. Men i det dagliga livet så ignorerar vi ibland dessa regler utan att alltid vara fullt medvetna om konsekvenserna.

Av den anledningen publicerar Generaldirektoratet för Trafik (DGT) med jämna mellanrum meddelanden via sociala media vad de tycker trafikanterna måste uppmärksamma. Det spanska regelverket är fullt med både kända och mindre kända regler. Denna gången handlar det om att lämna shoppingkassar lösa i bilen när vi åker från stormarknaden eller den lokala servicebutiken.

Lösa föremål i bilen.

Artikel 14 i de allmänna trafikbestämmelserna slår fast att lasten inuti bilen ska organiseras så att den inte på något sätt riskerar säkerheten för föraren eller passagerare eller påverkar fordonets stabilitet. Det innebär att lösa föremål som shoppingkassar kan leda till böter på mellan 80 till 200 euro. Beloppet beror på hur allvarlig överträdelsen är, och hur mycket den inverkar på säkerheten eller stabiliteten.

Att känna till sanktionen är viktig inte bara på grund av de ekonomiska utgifterna som det kan medföra. Utan också för att det utgör en betydande fara för trafiksäkerheten, precis som andra straffbara handlingar. Som att manipulera föremål under körning (mobiltelefon, gps) eller att överskrida lastvikten.

För att undvika böter måste allt löst i bilens kupé vara ordentligt säkrat. Precis som lasten på en lastbil, pickup eller släpkärra. Att ha ett djur löst i bilen kan också bli en dyr historia, mer om det här: Transportera sällskapsdjur säkert i bil.

En annan sak som också hänger samman med bilens interiör.

Doftgran kan ge dryga böter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa de la Malagueta.

Väderprognos för Spanien 28 maj – 2 juni 2024

Med undantag för den allra nordligaste delen av Spanien har sommarvärmen kommit med besked, men …