Försommarvärme i hela Spanien

Det varma vädret verkar komma tidigare och tidigare varje år i Spanien, men i år verkar det ha gått ett steg längre. Med sommarliknande temperaturer redan i mars.

Strand
Stränderna lockar.

Förra veckan sjönk kvicksilvret till 0 grader i stora delar av Spanien, även på kustnära platser som Barcelona. På Mallorca kom det till och med stora mängder snö, på delar av norra Mallorca föll det en meter snö!

Nu förutspår meteorologerna att kvicksilvret kan stiga till och även överstiga 30 grader för första gången i år, särskilt i mitten och sydöstra delen av landet, såväl som på Kanarieöarna. Rubén del Campo, talesperson för Spaniens statliga meteorologiska byrå (AEMET) har indikerat att temperaturen kommer att stiga över 30°C till helgen.

Väderkarta
Och varmare blir det.

8 – 11 mars

Stora delar av Spanien kommer sannolikt att uppleva en temperaturhöjning från och med onsdagen den 8 mars och framåt, med väder som verkar mer likt det sen vår eller försommar. Meteorologer förutspår att det kan nå 28°C i Murcia och 24°C i Zaragoza i mitten av veckan, medan nordliga regioner som Kantabrien kommer att se kvicksilvret stiga upp till 20°C. De maximala temperaturerna kan nå 30°C på fredagen i regioner som Murcia, Valencia-regionen och Kanarieöarna. Till lördagen den 11 mars kan de till och med stiga till 32°C.

12 mars

På söndag kommer maxtemperaturerna att vara liknande, medan den termiska ökningen i resten av landet kommer att fortsätta med 30°C förutspådda för Andalusien och områdena runt floden Guadalquivir som till exempel Sevilla.

13 mars

På måndag kommer ännu en temperaturökning med en väderprognos som förutspår att det kommer att bli den varmaste dagen i vissa områden med temperaturer på runt 25°C i större delen av landet, även i de norra delarna av Kantabrien.

Historiska fakta

Det är inte en värmebölja, men det kommer att vara onormalt”, har meteorologer från eltiempo.es förklarat. Detta beror på att även om värmen kommer att vara under några dagar, kommer det inte att hålla i sig under en längre tid.

Enligt historiska data från 1971, under första halvan av mars, har Valencia endast nått eller överstigit 30°C vid ett tillfälle. Om prognoserna stämmer blir det andra gången. Endast 23 procent av åren sedan 1971 har det varit mer än 30°C under första hälften av mars på det spanska fastlandet.

Förra året 2022 registrerade Spanien sitt varmaste år sedan mätningarna började 1916. Landet såg temperaturerna stiga upprepade gånger i på varandra följande värmeböljor från maj och in i oktober, medan kvicksilvret steg till över 40°C över stora delar av landet.

Spanien noterade också ett av sina torraste år 2022, det var bara 2005 och 2017 som det föll mindre nederbörd, detta orsakade också torka över stora delar av landet. Med temperaturer som redan når upp till 30°C i mars, vem vet vad resten av 2023 kan ge?

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …