Spanien främjar jämställdheten

Inför den internationella kvinnodagen rullade Spaniens regering ut ett utkast till lagförslag i tisdags.

Lagförslaget är utformat för att öka andelen kvinnor i politik och näringsliv samt ytterligare främja jämställdheten i ett av världens ledande länder när det gäller jämställdhet mellan könen.

Lagen om lika representation kommer att tillämpa principen om full jämställdhet mellan könen på vallistor och införa en kvinnlig representation på minst 40 % i styrelser för stora företag och styrelser för yrkesorganisationer.

”Vi måste dra fördel av 100 % av den kvinnliga talangen i vårt land för att förbättra företagens produktivitet och för att få en starkare och mer hållbar tillväxt över tid”, sa ekonomiminister Nadia Calviño efter regeringsmötet, där kvinnorna var fler än männen för första gången i Spaniens historia.

Nadia Calviño

Calviño, skapade rubriker förra året när hon sa att hon inte längre skulle delta i evenemang om kvinnor inte var lika representerade bland talarna, sa att: ”Utkastet till lagförslag skulle bryta glastaket i den offentliga och privata sektorn och konsolidera Spanien som ledande när det gäller jämställdhet mellan könen”.

Lagen kommer att kräva att kvinnor ska utgöra minst 40 % av ledningen för alla börsnoterade företag senast i juli 2024. Onoterade företag med fler än 250 anställda och en årlig omsättning på 50 miljoner euro måste nå målet senast 2026. Det är tuffare mål än de som fastställs i EU-direktivet, enligt vilket kvinnor måste stå för 40 % av de icke verkställande styrelseledamöterna år 2026, eller 33 % av alla styrelseledamöter.

Kvinnlig representation i spanska offentliga företags styrelser steg till 32,37 % förra året från under 30 % året innan, enligt en rapport från IESE handelshögskola och kommunikationsföretaget Atrevia.

En rapport från McKinsey&Company efter en undersökning av 35 spanska företag visade på tisdagen att kvinnlig representation endast var 9 % för högsta ledningen och 28 % för styrelser. Den totala andelen har inte förändrats sedan 2019 och rapporten sa att en större mångfald mellan könen i ledningen kan bidra till att förbättra resultatet med 25 %.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …