Först i Europa med betald menstruationsledighet

Från och med igår den 1 juni 2023 har kvinnor i Spanien med smärtsamma menstruationer rätt till betald ledighet från jobbet.

Betald menstruationsledighet

Den nya lagen med benämningen ”jämställdhetslagen” trädde i kraft igår och reformerade en lag från 2010. Som garanterar kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter. Enligt lagen kan kvinnor antingen stanna hemma några timmar under arbetsdagen eller ta sjukledighet om smärta hindrar dem från att arbeta.

Ledighetens längd beror på hur svår mensvärken är och hur länge den varar. Dessutom tillåter lagen 16- och 17-åringar att göra abort utan föräldrars medgivande. Den offentliga finansieringen av preventivmedel utökas också.

Irene Montero

Irene Montero, jämställdhetsminister, sa att lagen garanterar menstruationshälsa som en del av landets rätt till jämställdhet. Och hon tillade att kvinnors hälsa och kroppar är viktiga. ”Att ha tid att ta hand om sig själv är viktigt”, sa hon. Montero noterade också att regeringen kommer att täcka kostnaderna för ledigheterna.

”Från och med idag har du rätt att lämna arbetet för smärtsam menstruation eller för frivillig avbrytande av graviditet. Samt för de sista veckorna av graviditeten som vi godkände med den nya lagen om abort, sexuell och reproduktiv hälsa och sexualupplysning”, twittrade ministern. ”Om du behöver begära något av detta är det bara att kontakta din läkare eller husläkare så snart som möjligt” tillade hon.

Globalt sett så är det bara ett fåtal länder som erbjuder menstruationsledighet. De enda vi känner till är Japan, Taiwan, Indonesien, Sydkorea och Zambia.

Mer relaterat till Spaniens jämställdhetsministerium

Spanien lanserar hjälptelefon mot rasism.

Den som vill fördjupa sig mer i ämnet eller vill träna sin spanska kan ta en titt på jämställdhetsministeriets webbsida.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …