Framgångsrik spansk sanering av havet

En saneringsoperation i Spanien har varit så framgångsrik att den har tagit bort nästan 1.900 ton plastavfall från haven.

Torsdagen den 1 juni meddelade projektet Mares Circulares att de efter fem år med mer än 34.000 frivilliga har tagit bort 1.880 ton skräp. Med målet att skapa en cirkulär ekonomi ur avfall, skriver den spanska tidningen 20minutos.

Arbetet är främst inriktat på Spaniens och Portugals fiskevatten och har framgångsrikt utvunnit skräp från stränder, havsbottnar och andra vatten längs hela kustlinjen på den iberiska halvön. Arbetet inkluderar även marina reservat och andra skyddade områden.

Den stora majoriteten skräp är plastavfall som godis eller snacksförpackningar och naturligtvis fiskeredskap. Även om projektet bjöd på en del överraskningar som tvättmaskiner och byggarbetsstängsel, lyfter det fram att allt som används på land kan hamna som skräp i havet.

Presentationen av Mares Circulares hölls i går i Baiona, Pontevedra, Galicien. Operationen sponsras av Coca-Cola i samarbete med ministeriet för jordbruk, fiske och livsmedel samt olika miljöorganisationer.

Det hårda arbetet har utförts av 34.000 volontärer, många av dem skolbarn. Fiskare samlar också skräp i sina nät medan de fiskar, som de returnerar till land. För att deponera det i de specifika containrar som projektet har satt upp i de 17 hamnar som är involverade i programmet. Väl iland bedöms det insamlade avfallet för om det går att återvinna.

Ord från en fiskares mun

En man som har fiskat i 50 år är José Manuel Rosas, och som dessutom är ordförande för San Martín de Bueu Fishermen’s Guild. Bekräftade att ”det är viktigt att vår försörjning sker på bra villkor. Kulturen förändras, ingen slänger praktiskt taget något längre, men vi ser fortfarande plast och annat avfall”.

”Om vi gör folk medvetna om att det är bättre att ta skräpet i land än att kasta det i havet, kommer vi att få ett allt renare hav. Om via alla hade lite kärlek till det som ger oss mat, skulle det vara bättre för alla”, avslutade han.

Coca-Cola har satt upp som mål att år 2030 ska 100 % av dess förpackningar vara helt tillverkade av återvunnen plast. Bredvid en av de 17 bänkarna som har tillverkats med plast som återvunnits från havsbotten, förklarade hållbarhetsdirektör Carmen Gómez-Acebo. Att företagets mål är att ”våra förpackningar skall ha mindre och mindre miljöpåverkan.”

Ett annat företag, Ecoballution, arbetar med att återanvända fiskenät från marint skräp i nät för basketkorgar och mål.

Andra vetenskapliga projekt är bland annat forskning som föreslår att man använder resterna från våtservetter som samlats in på stränderna, för att omvandla det till aktivt kol som kan återanvändas. Även energiåtervinning av mikroplast och återvinning av bly från havsbotten för användning i andra områden är på gång.

Renare hav är målet:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …