Första höststormen har passerat – det kommer mer

Höststormen Aline passerade Spanien under torsdagen och lämnade historiska nederbördsrekord på flera platser, men det kommer mer idag.

Nya stormen efter Aline
Fredagen den 20/10-2023.

Nytt oväder drabbar norra Spanien.

Den nya stormen har lägre intensitet på vind och regn så den har inte fått något namn, men den ger röd varning för höga vågor. Det förväntas vågor på 8 till 10 meter i Galicien och 8 till 9 i Kantabrien, Asturien och Baskien, där det också blir vindbyar på 110 kilometer i timmen. Andalusien och Balearerna har orange varningar, på grund av stormvindar på havet. Gul varning är utfärdat på grund av regn och vindar i Aragonien, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha, Katalonien, Madrid, Murcia, Navarra, La Rioja, Valencia och Melilla.

Fredag den 20 oktober.

Efter att ha lämnat mycket vatten kommer Aline att fortsätta denna fredag på väg till Europas inre. Men ännu en dag med ”katastrofartat väder väntas, med regn i Galicien, Kantabrien och Pyrenéerna, lokalt intensivt och åtföljd av stormar. Såväl som lokalt i Katalonien och på Balearerna”, säger Rubén del Campo, talesperson för statens meteorologiska byrå (Aemet). Med mindre intensitet kommer det också att regna i bergstrakterna i Spanien och det är möjligt att det kommer att göra det ”i andra delar av inlandet”. Regnet kommer att avta under dagen och ”det kommer att snöa på höjder över 1.600 meter i norr och 2.000 meter i det centrala systemet”.

Vinden kommer att blåsa från väst och nordväst, med fortfarande mycket kraftiga vindbyar på de norra och östra tredjedelarna av Spaniens fastland och på Balearerna. Dessutom kommer maxtemperaturerna att fortsätta sjunka och kommer bara att överstiga 25° på Medelhavskusten och på Balearerna. Medan det kommer att förbli under 20° i stora delar av övriga landet. Lägsta temperaturer kommer att sjunka under 5° i delar av norra Spanien

Lördag den 21 oktober.

På lördag väntas regnskurar i Galicien, Kantabriska havet, norra Katalonien och Balearerna och snöfall i Pyrenéerna och Kantabriska bergen från 1.400 – 1.700 meter. ”Himlen kommer att vara mer klar i resten av landet. Men det kommer fortfarande att vara starka vindar i norr och öster, men mindre intensiva”, avslutar Aemets talesperson prognosen.

Söndag den 22 oktober.

På söndagen kommer ”lätt molnig himmel att dominera i större delen av landet”. Men ankomsten av den nya fronten kan lämna regn i Galicien och andra delar av den västra tredjedelen av Spanien, om än på ett mer spritt sätt.

Den nyligen passerade höststormen Aline.

Stormen gav historiska regnmängder i vissa delar av landet, Madrid fick den regnigaste dagen på över 100 år. Mellan klockan nio på morgonen och sex på kvällen noterades 90 millimeter regn. Det tidigare rekordet var från 1972 då det kom 70 mm regnvatten.

Det har varit översvämningar och nedblåsta träd i många städer och på Sierra Nevada kom den första snön. Flygplatsen i Málaga tvingades stänga helt under ett par timmar på grund av hård sidvind (98 km/h). Varvid 37 ankommande flygplan fick dirigeras om till andra flygplatser.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …