Årets första höststorm är på ingång

Ovädret är litet men kraftigt och kommer att ge hårda stormvindar, intensivt regn och grov sjö den 19 oktober i stora delar av Spanien.

Aline, höststorm.

Detta är höstens första riktiga oväder och har fått namnet Aline. Namnet har den fått av National Meteorological Services of Portugal (IPMA), eftersom det är där den slår till först. Stormen bildas inom det stora lågtrycksområde som ligger ute i Atlanten. Spanska statens meteorologiska byrå (Aemet) beskriver den som en ”liten men djup” storm.

Det är sjätte säsongen för den meteorologiska sydvästra sammanslutning som bildades 2017 av Spanien, Portugal, Frankrike, Belgien och Luxemburg. Organisationen bildades för att namnge och bättre kunna förutse de värsta stormarna samt varna befolkningen för dess negativa effekter.

Utöver den sydvästra gruppen finns det fyra andra liknande grupper i Europa: Västra, norra, centrala, centrala Medelhavet och östra Medelhavet. Enligt listan över namn som tillhandahålls av vår grupp så är det första Aline. Det är ett kvinnonamn i Frankrike och Portugal och är den medeltida kortformen av Adeline. Motsvarande namn på spanska och katalanska är Alina kortform för Adelina.

Alla stormar får inte något namn.

I Europa är inte alla stormar namngivna, utan bara de som förväntas orsaka en stor påverkan på grund av de hårda vindarna. Som måste vara mer än 90 kilometer i timmen – orange varning eller betydande risk, den andra på en skala av tre. Även om det inte kommer att bli så intensiva vindar, döps de också när de kan orsaka mycket ogynnsamt väder på grund av regn eller snöfall på orange eller röd nivå. Målet, som man gör med orkaner i USA, är att göra ”riskkommunikationen mer effektiv.”

Resten av namnen på den sjätte säsongen, som pågår från september, är Bernard, Celine, Domingos, Elisa, Frederico, Geraldine, Hipolito, Irene, Juan, Karlotta, Louis, Monica, Nelson, Olivia, Pierrick, Renata, Sancho, Tatiana, Vasco och Wilhelmina. Det finns inga stavfel i listan, dessa namn skrivs så här på andra språk. Till exempel Frederico är Federico (av germanskt ursprung, härlett från Friedrich) på portugisiska, aragoniska och galiciska. Den sista stormen för förra säsongen var Patricia, i augusti och, till skillnad från vad som redan har hänt två gånger med listan över orkannamn, har den från den sydvästeuropeiska gruppen aldrig varit uttömd hittills.

Onsdag den 18 oktober.

Rubén del Campo

Detta är en övergångsdag mellan Aline och ovädret Babet som drar sig från Galicien mot Storbritannien. Men det förväntas lite regn i den västra delen av landet och i de centrala delarna. Mest blir det i västra Galicien och de aragoniska Pyrenéerna, enligt Ruben del Campo.

Torsdag den 19 oktober.

På torsdag kommer en kallfront förknippad med en ny och djup storm att nå halvön. ”Det kommer att lämna mulen himmel och utbrett regn som kommer att svepa över halvön från väst till öst”, fortsätter meteorologen. Nederbörden ”kommer att vara mycket riklig, särskilt i den västra halvan”. Mer än 40 liter per kvadratmeter kan falla i södra Galicien, det centrala området, Extremadura, västra Castilla-La Mancha, en bra del av Andalusien och Pyrenéernas omgivningar. Regnet ”kommer också om än i en svagare form att nå Medelhavet”, även om de inte kan uteslutas på Balearerna.

Vinden kommer att vara ”en annan negativ faktor. Med starka eller mycket kraftiga vindbyar i stora områden på västra och norra delen av halvön.” Temperaturerna kommer att sjunka i större delen av landet. Den kommer inte att nå 20° i stora delar av norra Spanien, även om den i delar av Medelhavet fortfarande kommer att nå 30°.

Fredag den 20 oktober

På fredag är det ”sannolikt att det instabila vädret kommer att fortsätta, med regn på stora delar av halvön, men mindre rikligt”. Det förväntas också nå Medelhavet och Balearerna. Det kommer också att regna mindre intensivt i sydost och temperaturerna kommer att fortsätta att sjunka.

Lördag den 21 och söndag den 22 oktober och framåt.

Väderprognos 21 oktober 2023
21 oktober 2023.

Fortsatt ostadigt väder och sval luft från Atlanten, regn på sina håll men generellt sett inte lika rikligt. Veckan som kommer förväntas bli kyligare och med regnskurar i delar av landet. Hösten har nu definitivt gjort sitt intåg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …