Spanskt vin hälls ut i Frankrike

Franska bönder attackerar lastbilar från Spanien som är lastade med frukt, grönsaker, vin och cava. De förstör varorna mitt på motorvägen.

Vin hälls ut i Frankrike

Onsdagen den 18 oktober blockerade omkring 500 vinodlare en av motorvägarna som förbinder Spanien och Frankrike strax ovanför Girona. De stoppade de spanska lastbilarna hällde ut vin och dumpade frukt och grönsaker på vägen. De förstörde varor för tusentals euro medan de hjälplösa lastbilschaufförerna bara kunde titta på.

Historien upprepar sig.

Detta beteende påminner om de protester som franska bönder gjorde på 80-talet då Spanien gick med i EU. Då var de rädda för att Spanien skulle sluka medlen för den gemensamma jordbrukspolitiken (CAP) som Frankrike vill ha mer eller mindre för sig själva. Nu kräver de ett stopp på importen av spanskt vin som de hävdar bidrar till krisen i sektorn.

Vinodlare i Frankrike har problem på grund av dåliga skördar, inflation och ökade produktionskostnader. De franska böndernas fackföreningar säger att bulkvinimport från Spanien skapar en ”explosiv cocktail” i sektorn. Om inte stödåtgärderna från Emmanuel Macrons regering intensifieras så insisterar fackföreningarna på att protesterna mot de spanska bilarna kommer att fortsätta.

Spanien protesterar givetvis.

Jordbruks och inrikesministerierna i Spanien har kontaktat de franska myndigheterna på torsdagsmorgonen, De krävde att de skulle sätta stopp för attackerna mot den fria rörligheten för varor inom EU. Samtalen pågår mellan länderna vid den spanska ambassaden i Paris, men spänningarna är fortfarande påtagliga.

Det spanska godstransportförbundet (CETM) har bett både de spanska och franska myndigheterna att vidta alla nödvändiga åtgärder för att säkerställa att dessa handlingar upphör. Samt att de ansvariga för handlingarna ”inte skall kunna agera helt ostraffat”.

Relaterat till Spansk livsmedelsproduktion.

Spaniens bönder får extraordinärt stöd.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …