Gratis eller betalnummer i Spanien

När man behöver ringa ett företag eller en tjänst är det vanligt att man inte förstår om det är gratis eller ett riktigt dyrt betalnummer.

Dessa prefix (början på numret) finns i Spanien.

Först och främst måste vi veta att det finns tre typer av telefonnummer i Spanien: geografiska nummer, betalnummer och specialprisnummer. Geografiska nummer använder prefix som 91, 93 eller 95, beroende på det geografiska området där företaget eller tjänsten är belägen. De är vanligtvis gratis om de rings från en fast telefon och har en rörlig kostnad om de rings från en mobiltelefon, beroende på det abonnemang som man har.

Det bästa sättet att identifiera denna typ av numrering är att alltid vara uppmärksam på den andra siffran om siffran börjar med 8 eller 9: om den åtföljs av en siffra mellan 1 och 9 är det mest troligt att vi har att göra med en geografisk prefix vars plats kommer att variera beroende på den region. Till exempel, prefixen 910, 911 och 912 tillhör regionen Madrid, medan 924 och 824 tillhör Extremadura. Den från Katalonien börjar vanligtvis med 93, medan de från Andalusien börjar med 95.

Gratisnummer

När det gäller gratisnummer är det enkelt, det är bara telefonnummer som börjar med prefixen 800 och 900 som är gratis. Således INTE 901 eller 801. Kostnaden för gratisnummer betalas av nätoperatören och är helt gratis för användaren.

Betalnummer

Dessa nummer har tilläggs- eller specialprefix. Nummer vars andra siffra är 0 och den tredje är mellan siffrorna 1 och 9, till exempel 901, 902 eller 807. Dessa nummer har en kostnad per minut eller per samtal som kan variera beroende på telefonnumret och företaget eller tjänsten, mer om detta längre ner.

  • Prefix 902 : betalnummer med kostnad per minut eller per samtal.
  • Prefix 901 : betalnummer med delad kostnad.
  • Prefix 803 : betalnummer för vuxeninnehållstjänster.
  • Prefix 806 : betalnummer för underhållningstjänster.
  • Prefix 807 : betalnummer för informations- och rådgivningstjänster.
  • Prefix 905 : betalnummer för tävlingar och lotterier.
  • Prefix 118 : betalnummer för informations- och rådgivningstjänster.

Varning

Se speciellt upp med specialprisnummer med prefixet 118, de har en ganska hög kostnad per minut eller per samtal. Dessa nummer används ofta för informationstjänster, såsom telefonkataloger, och deras kostnad kan variera, eftersom de som tillhandahåller tjänsten själv fritt kan bestämma minutkostnaden. Vanligast är högst 2,5 euro per minut, eftersom belopp över den gränsen endast får användas på en uttrycklig begäran från uppringaren. Den maximala varaktigheten för nummer som börjar på 118 är också begränsad till 10 minuter.

Det förekommer ibland otydligt och bedrägligt förfarande hos de företag som använder denna tjänsten. De är visserligen skyldiga att lämna ett 15 sekunder långt meddelande där de informerar om avgiften och därefter vänta 5 sekunder innan de får börja debitera. Men ett upprabblat meddelande på snabb och ibland otydlig spanska kan lätt uppfattas fel. Flera företag har också satt i system att man efter meddelandet får vänta i 10 minuter för att sen kopplas över till ett vanligt nummer. 10 minuter x 2,5 euro blir 25 euro på nästa telefonräkning.

Sedan en tid tillbaka har det också upptäckts bedrägliga webbsidor som utger sig vara från någon av de stora telefonoperatörerna. Där inkluderas ett kundtjänstnummer som är ett förtäckt katalogtjänstnummer, där uppringaren blir uppmanad att ringa ett 118 nummer. Där blir sedan uppringaren uppmanad att lämna personlig information (ett annat sätt att lägga till betaltid).

Det är naturligtvis olagligt att utge sig för att vara ett annat företags kundtjänst, flera företag har fått sanktioner för detta. Men det är en lukrativ bransch det genomsnittliga priset för ett samtal till 118 nummer låg förut på 5,56 euro per minut. Men den senaste tiden har inlämnade klagomål för det mesta hamnat på 25 euro, dvs. 2,5 euro per minut för de maximala 10 minuter som regleras av lagen.

Några tips

Det finns webbsidor och forum där man kan hitta gratis eller normala alternativ till betalnumren till de största företagen i Spanien.

NoMás902.org, Equivalentede902.com och TuexpertoMovil.com är tre plattformar som erbjuder information om alternativ till 902-nummer.

NoMás902.org är en oberoende och gratis plattform som samlar in och erbjuder information om alternativa telefonnummer till 902 i Spanien. Plattformen har en databas genererad av användare av företag och organisationer som erbjuder alternativa telefonnummer, inklusive gratis- eller normalprisnummer. Även om sidan i fråga inte granskar kommentarer manuellt, finns det ett klassificeringssystem som tillåter användare att betygsätta kommentarer som lagts upp av communityn .

Equivalentede902.com är en annan av de mest kända sidorna i Spanien för att hitta den här typen av alternativ. Den är inte lika populär som NoMás902.org, men den erbjuder en uttömmande lista över hundratals företag och organisationer som använder telefonnummer 902. För varje företag tillhandahåller webbplatsen ett alternativt telefonnummer till 902. Den har också en sökmotor som tillåter att du kan hitta alternativ till 902-telefonnummer efter företagsnamn eller nummer. Tänk på att, till skillnad från den första, finns det ingen kommentarsektion där användare kan lägga upp sina egna alternativ, så användare måste manuellt verifiera informationen genom att kolla andra webbplatser.

TuexpertoMovil.com har en redaktion som utvärderar de olika alternativen till 902-nummer för att erbjuda användarna fullständig och uppdaterad information. De jämför sanningshalten hos de föreslagna telefonlinjerna från olika källor, inklusive företagswebbplatser, forum och tredjepartssidor.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Smugglare i båtjakt.

Spansk polis i dramatisk båtjakt efter smugglare

Guardia Civil i Spanien har släppt bilder på en lyckad båtjakt som resulterade i ett …