Carrefour inför pristak på basvaror

Den franska stormarknadskedjan inför pristak på över 200 basvaror i hela Spanien, något de redan gjort i Frankrike.

Carrefour skylt
Carrefour inför pristak

Priset på det mesta har gått upp både i Spanien och i övriga Europa, men det är i matvaruaffärerna som det har märkts tydligast. Även om regeringen i Spanien har sänkt momsen på vissa produkter i början på året, så har de flesta butikerna höjt sina priser så att det märks i plånboken för alla.

Enligt statistiken så har stormarknadskedjan Carrefour höjt sina priser avsevärt under de senaste månaderna. Detta kompenserar de nu genom att införa ett pristak på mer än 200 basvaror i samtliga spanska butiker.

Carrefour reklambanner

Spaniens riksbank är övertygad om att matkostnaderna kommer att fortsätta att stiga. För att mildra detta så har Carrefour lanserat ett nytt erbjudande som heter ”De lägsta priserna”, som är en katalog av hundratals basvaror till fyndpriser. Listan innehåller det som familjerna vanligtvis handlar som: Konserver, ägg, mjölk, ris, baljväxter, potatis, matolja, spannmål och rengöringsprodukter.

Mellan januari och februari steg matpriserna med totalt sett 1,31%, i slutet av förra månaden landade en enkel shoppingkorg på 30 euro. Relaterat till den korgen så sänkte Mercadona och Dia sina priser med med -0,13 euro respektive -1,23 euro. Medan andra höjde, som Carrefour +2,13 euro, El Corte Inglés +0,78 euro och Alcampo +0,39 euro.

Även om regeringens momssänkning har visat sig vara en liten besvikelse så har den faktiskt dragit ner livsmedelspriserna med anständiga 10,9% sedan slutet på december 2022.

Nu återstår bara att se om fler kedjor tar efter Carrefours pristak, eller om de kommer på något annat sätt att möta konkurrensen.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Årets Oliv 2024

Årets Oliv – ett nordiskt avtryck i Esteponas kulturliv

Kultur kan representeras i många olika former, något som anammas av föreningen Estepona Nórdico med …