Hög hotellbeläggning på Costa del Sol

Påskhelgen närmar sig och hotellen bokas upp i snabb takt, det verkar till och med som beläggningen kan kan nå rekordnivåer.

Aehcos, hotellägarnas förening är övertygade om att ”sista minuten bokningar” kommer att föra beläggningen upp till, och kanske till och med slå rekordåret 2019. För närvarande ligger bokningarna bara 1,7% under det året och det är fortfarande några dagar kvar till påskveckan.

Rapporten från Aehcos beskriver de viktigaste dagarna 5 till 9 april. Då förväntar de sig en generell beläggningsgrad på 85,4%, det är 5% mer än förra året. José Luque, direktören för Aechos tycker att ”prognoserna är uppmuntrande med beläggningsrad som generellt i provinsen överstiger 80% och att det i vissa kommuner kommer att vara nästan fullt. Något som är fallet med Ronda och Marbella som kommer att få över 90% beläggning”.

Trenden de senaste åren har varit att ”sista minuten bokningar” har ökat för varje år och kombinationen med årets fina väderutsikter gör att det ser ljust ut för turistnäringen.

Situationen i några av kommunerna

För hela perioden 31 mars till 10 april väntas beläggningen i Ronda landa på 88%, Benalmádena, 87,62% och Torremolinos, 79,7%.

Tittar man på de mest attraktiva dagarna, det vill säga onsdag till söndag så ser det ut så här: Ronda (95 %), Marbella (91,20%), Benalmádena (89,66%), Torremolinos (85,68%). I Málaga räknar man med 83,4 %.

”Uppgifterna för påskveckan tyder på en tillväxt på upp till tio procent i vissa kommuner jämfört med 2022, men vi måste vara försiktiga och vänta på att de konsolideras” avslutar Luque.

Flyg och hotell

Flyg- och hotellsökmotorn jetcost.es framhåller att flygsökningar har ökat med 20%, medan hotellsökningarna har ökat med 30%, jämfört med påsken 2019. De säger att de lägger ner 25% mer tid på att leta efter olika lösningar, budgetar och alternativa datum. Detta visar att det finns ett verkligt intresse och en genuin avsikt att resa och hitta en bra affär i år.

I sin rapport påpekar de att en stor del av de europeiska turister som har bestämt sig för att resa under den kommande påskveckan kommer att göra det till Spanien och att Málaga i Andalusien är den stad som är mest efterfrågad av holländska resenärer, den tredje av fransmännen, tyskarna och britterna och den sjätte av italienarna och portugiserna. Spanien ligger också klart före både Italien och Portugal i popularitet.

Relaterat: Påskfirande i Spanien


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …