Hamnen i Málaga förbereder högsäsongen

Mellan april och juli tar hamnen i Málaga tar emot fler än 140.000 passagerare på 98 kryssningsfartyg varav hälften är lyxkryssare.

Kryssningsfartyg i Málaga.
Kryssningsfartyg i Málaga.

Förra året var en stor framgång för kryssningstrafiken i Málaga och det ser ut som om 2024 också blir ett mycket bra år för hamnen. Efter några månader av låg aktivitet så tar kryssningstrafiken fart igen. Under de kommande tre månaderna förväntas 142.055 passagerare stiga iland från kryssningsfartygen.

I april kommer det 42 fartyg medan 37 anländer i maj. Under juni och juli minskar kryssningsaktiviteten, i juni väntas 16 fartyg medan det bara kommer 11 i juli. Mer än hälften av dessa fartyg är lyxkryssare vilket visar på den uppåtgående trenden för denna typ av turism. Det handlar om fartyg som Star Clippers, SeaCloud och Seadream.

Totalt åtta fartyg kommer att besöka hamnen i Málaga för första gången, det första kom redan i går. Det var det superlyxiga expeditionsfartyget Seabourn Venture, ett fartyg som har besökt åtskilliga avlägsna destinationer. Det fartyget medför två ubåtar, 24 zodiak gummibåtar som tar nästan 300 passagerare åt gången. Samt dessutom kajaker, mountainbikes och elcyklar.

Seabourn Venture
Seabourn Venture, Foto: Kees Torn, CC.

Därefter anländer fartyg från MSC Cruises, Cunard, Virgin Cruises och Celebrity Cruises med flera.

Kryssningsfartyg på kö.

Under dessa månader kommer hamnen att stå värd för högst tre kryssningar per dag. Med undantag för den 21 april och den 21 maj, då det kommer fyra per dag. Fördelningen på olika dagar gör det möjligt att ha en diversifiering av utflykter och ha en hållbar kontroll av turistströmmen som kommer sjövägen.

Ekonomiskt tillskott.

Ankomsten av fartygen till Málaga ger ett viktigt tillskott till ekonomin både för stadens näringsidkare såväl som för hamnen. Den senaste rapporten från hamnmyndigheten avslöjar att kryssningssektorn har positionerat hamnen i Málaga som ett internationellt riktmärke. Kryssningsfartygen står numera för hela 24 % av hamnens totala intäkter.

Kryssningsturister i all ära, men de flesta kommer trots allt med flyg till Málaga.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Virgen del Carmen.

Virgen del Carmen firas den 16 juli

På kvällen den 16 juli firas fiskarnas och sjömännens skyddshelgon Virgen del Carmen i de …