Helgen i Spanien blir enligt väderprognosen kall och blåsig

Halva Spanien håller beredskap för mycket hårda vindar och sjunkande temperaturer under de närmaste dagarna.

Vejer Costa i januari.
Vejer Costa i januari.

Under veckan som har gått har de två vädersystemen Irene och Hipolito resulterat i stora variationer i vädret i Spanien. I söder har det varit rejält varmt, Málaga hade 19 grader varmt sent i går kväll vilket är klart över det normala för årstiden. Medan delar av landet har haft både skyfall och rejäla stormar. Vår senaste prognos har i stort sett stämt väl, hur denna gör – det återstår att se.

Men nu lär det bli stora förändringar eftersom ett nytt oväder väntas svepa över landet nu i eftermiddag (torsdag). Det rör sig snabbt mot öster och i spåren lämnar det stora mängder nederbörd, hårda vindbyar och ett upprört hav.

Men den spanska väderlekstjänsten Aemet klämmer in en brasklapp om att prognosen är osäker. Osäkerhetsfaktorn är framförallt att två olika fronter kolliderar. En kall luftmassa från norr och en annan varmare och fuktigare front från söder.

Torsdag den 18 januari.

Väderprognos 18 januari 2024.
18/1-2024.
Kanarieöarna 18 januari 2024.

Starka vindbyar redan från morgontimmarna har gjort att gul beredskap har utfärdats, men dessa vindbyar bör avta mot kvällen. Dagen blir till största delen mulen med kraftiga regn i norr, som inte förväntas sprida sig till kusterna. Det blir kallare i norr men små förändringar för övrigt. Kanarieöarna: Växlande molnighet generellt, måttliga regnskurar som kan vara kraftiga på La Palma och El Hierro. Liten chans till regn på de övriga öarna under eftermiddagen. Inga större temperaturförändringar, svag till måttlig sydvästlig vind som kan vara stark i bergen på Teneriffa.

Gul varning för blåst: Andalusien, Aragonien, Balearerna, Kantabrien, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha, Katalonien, Galicien, Baskien, La Rioja, Valencia. Gul varning för kraftigt regn: Kastilien och León, Kastilien-la Mancha, Extremadura.

Fredag den 19 januari.

Väderprognos 19 januari 2024
19/1-2024.
Kanarieöarna 19 januari 2024.

Det förväntade vädersystemet från Atlanten kommer att passera från väster till öster med tillhörande moln, riklig nederbörd samt kraftiga vindbyar. Men öarna förväntas bli påverkade i någon högre grad. Temperaturerna sjunker kraftigt både dag och natt, framförallt i norr, detta ger upphov till frost mot kvällen. Kanarieöarna: Allmän molnighet på morgonen med lätta regn på de nordliga öarna. På eftermiddagen lätt molnighet med några enstaka regnskurar. Temperaturerna sjunker svagt utom i öster där den stiger svagt. Måttliga nordliga vindar.

Gul varning för blåst: Andalusien, Asturien, Balearerna, Katalonien, Galicien, Murcia och Valencia. Gul varning för kraftigt regn: Kastilien och León, Kastilien-La Mancha och Extremadura. Gul varning för kyla och/eller snöfall: Aragonien, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha, Katalonien och La Rioja. Orange varning för kraftiga vågor på morgonen i Katalonien.

Lördag den 20 januari.

Väderprognos för 20 januari 2024.
20/1-2024.
Kanarieöarna 20 januari 2024.

Det besvärliga vädersystemet från Atlanten förväntas försvinna från Spanien under dagen och efterföljas av ett högtryck. Men det lär bli mulet väder i största delen av landet med risk för skurar, särskilt till kvällen. Dagstemperaturerna bör öka i längst uppe i norr och sjunka i resten av landet. Nattemperaturerna kommer däremot att sjunka i hela landet vilket resulterar i frost i inlandet och i sydost. Kanarieöarna: Mulet i norr på de bergiga öarna, med troligtvis lätta regnskurar. Väderprognosen lovar växlande molnighet för övrigt med en viss möjlighet för lätta regnskurar på Lanzarote och Fuerteventura. Temperaturerna blir oförändrade eller något lägre, måttlig nordostlig vind.

Gul varning för blåst och kraftiga vågor: Andalusien, Balearerna, Katalonien och Valencia. Gul varning för kyla: Aragonien, Kastilien och León, Katalonien och La Rioja.

Söndag den 21 januari.

Väderprognos för den 21 januari 2024.
Kanarieöarna den 21 januari 2024.

Ett högtryck med en lätt molnighet förväntas parkera sig över största delen av landet Det finns en viss möjlighet till svag nederbörd i bergen men det är osannolikt att det når södra Spanien eller Balearerna. Dagstemperaturerna stiger med ett par grader nästan överallt med undantag för sydost. Inga vädervarningar är ännu så länge utfärdade för söndagen. Kanarieöarna: Molnigt med liten sannolikhet för lite lätt regn på Lanzarote, Fuerteventura och norra delen av de andra öarna och växlande molnighet för övrigt. Temperaturer med få förändringar, med måttlig nordostlig vind.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …