Höghastighetståget till Asturien är invigt

Nu går det att åka höghastighetståg från Málaga i söder och Alicante i sydöst till Oviedo, huvudstad i Asturien uppe i norra Spanien.

Invigningsresan med höghastighetståget.
Invigningsresan, foto: Spaniens kungahus.

Bygget av järnvägslinjen mellan Madrid och Oviedo har tagit betydligt längre tid än beräknat. Konstruktionen av järnvägen började 2004 med målet att vara färdigställt 2010. Den geologiska komplexiteten i området försenade dock projektet kraftigt och drev upp kostnaden till cirka 4 miljarder euro.

Det tog med andra ord 19 år att färdigställa bygget och kostnaderna ökade markant. Men innan vi svenskar förhäver oss för mycket. Så kanske vi skall komma ihåg att bygget av den 8,7 km långa Hallandsåstunneln tog 23 år. Det var en försening på 18 år med en ökning av kostnaderna från budgeterade 1 miljard kronor till över 10 miljarder.

Järnvägslinjen invigdes i går onsdag i närvaro av bland andra Spaniens kung Felipe VI tillsammans med regeringschefen Pedro Sánchez och infrastrukturminister Óscar Puente.

Sanchez tackade de cirka 5.000 arbetare som arbetade med projektet, som han sa var en av de mest komplexa ingenjörsprestationerna i Europa. Asturien är en liten bergig region på Spaniens norra kust. Från en gång ett industri- och kolgruvesamhälle gick det från att vara en av de rikaste delarna av Spanien till ett av regionerna med högst arbetslöshet.

Höghastighetståg. konstruktionen.

Den nya höghastighetsjärnvägen ersätter en slingrande järnvägssträcka som först invigdes 1884. Vilket också var ett av sin tids mest komplexa järnvägsprojekt. De mest komplicerade 50 kilometerna av det nya spåret inkluderar 12 tunnlar. Inklusive en som är 25 kilometer lång – den 7:e längsta tunneln i Europa, enligt infrastrukturminister Óscar Puentes.

Regeringen förespråkar järnvägsförbindelsen som ett stort ekonomiskt genombrott. Eftersom regionens turistsektor växer snabbt, kommer det att öka antalet årliga tågresenärer från 230 000 till 600 000, enligt regeringens uppskattningar.

Inte bara ett lyft för persontrafiken, godstrafiken får också fördelar.

Regeringen sa också att det kommer att förbättra handeln eftersom tåg som transporterar gods kommer att kunna fördubbla sina laster. Vilket kommer att minska transportkostnaderna för företag med två tredjedelar. En gemensam studie mellan regeringen och universitetet i Oviedo uppskattar att järnvägen kommer att tillföra mellan 23 miljoner euro och 40 miljoner euro per år till regionens ekonomi.

Invigningsresan från Madrid till Oviedo tog 3 timmar och 10 minuter jämfört med 4 timmar och 24 minuter på de gamla tågspåren. När regeringen upphandlar nya tåg i vår kommer tåget att kunna nå 275 km/h , vilket minskar resan till 2 timmar och 42 minuter. Eller som vi skrev i en tidigare artikel: Spaniens höghastighetståg förändrar människors liv.

Den som vill kan nu åka höghastighetståg från Málaga eller Alicante till Asturien, med byte i Madrid. Enligt järnvägsoperatören Adif (motsvarigheten till banverket) har Spanien med sina över 4.000 kilometer höghastighetsjärnväg världens näst längsta nät för höghastighetståg. Kina ligger ohotad etta med ungefär 10 gånger så mycket (42.000 km).

En klar bild av projektet får man genom videon från Adif:


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …