Spanien har akut brist på chaufförer

Spanien har stor brist på arbetskraft inom transportsektorn och söker aktivt efter fler utländska förare för att avhjälpa chaufförsbristen.

Chaufför

Cirka 20 procent av transportföretagen har akut brist på professionella lastbilschaufförer. För att råda bot på situationen har flera departement beslutat att samarbeta för att underlätta immigrationsreglerna för utländsk arbetskraft.

Vissa byråkratiska förfaranden för anställning av utlänningar återstår dock fortfarande. Av denna anledning förväntas regeringen göra vissa ändringar i sina nuvarande regler så att företag kan anställa fler utländska förare, rapporterar SchengenVisaInfo.com.

Antalet transportföretag ökar i Spanien, men på grund av behovet av fler yrkesförare möter företagen ofta hinder relaterade till transporten av sina produkter. För att hjälpa landet med bristen inom transportsektorn har de spanska socialförsäkrings-, transport- och inrikesministerierna beslutat att samarbeta för att underlätta de nuvarande reglerna för utländska förare.

Departementen vill att fler företag ska anlita förare från utanför EU. De har föreslagit att fler utländska chaufförer ska tas till landet eller att invandrare som redan är i Spanien ska legaliseras för att tillåta dem att arbeta. Det har föreslagits att reglerna för erkännande av körkort för utländska förare underlättas eftersom detta förfarande kan ta upp till åtta månader.

Lastbil

Nu är det givetvis betydligt enklare för EU-medborgare med europeiska körkort att söka jobben. I princip är det inte svårare att söka ett jobb i Spanien än ett i Sverige. Språket kan ibland vara ett hinder, men absolut inte på alla arbetsplatser.

Företagen är oroliga.

Flera företag har redan uttryckt sin oro över bristen på professionella lastbilschaufförer. De betonar att detta kan påverka dem avsevärt i framtiden och förhindra normala transporter av produkter. Data visar att cirka 20 procent av företagen inom transportsektorn är i behov av förare. Dessutom har det avslöjats att det totala antalet förare som behövs i sektorn kan nå upp till 15.000.

Även om departementen redan har kommit överens om att vidta åtgärder och hjälpa sektorn att hantera de pågående utmaningarna, har de ännu inte kommit ut med något officiellt uttalande om vilka åtgärder de planerar att vidta.

Enligt den spanska regeringen var totalt 2.683.504 utländska arbetare inom alla sektorer registrerade i landet i slutet av oktober. Majoriteten av de anställda var från Marocko, Colombia och Venezuela.

Det har varit brist på chaufförer under en längre tid:

Spanien har brist på chaufförer (från den 6 mars).
Tips för den som vill jobba i Spanien.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Gitarr

La Herraduras första internationella bluesfestival.

Grundaren av Mijas Blues Festival, Kevin Hillier, ligger bakom bluesfestivalen som äger rum fredag 28 …