Hotell bötfälldes för att ha skannat id-handlingar

Ett hotell i Torrevieja har fått böter på 2.000 euro för att ha skannat gästernas identitetshandlingar vid incheckningarna till hotellet.

Incheckning på hotell

Den spanska dataskyddsmyndigheten (AEPD) anser att skanning av id-handlingar vid incheckning på hotell är ett brott mot reglerna. Det betraktas som ”överdriven behandling av personuppgifter”.

Hotellet i fråga är ett lägenhetshotell i Torrevieja i provinsen Alicante i sydöstra Spanien.

Hotellet hamnade i myndigheternas garn efter en helt annan förseelse.

Boendet hamnade först under myndigheternas radar i maj i år när polisen i Torrevieja fick en anmälan från ett ungt par som hävdade att hotellet inte försett dem med klagomålsformulär. De gick till receptionen för att checka in men fick inget boende eftersom en annan person hade registrerat sig före dem med sina personuppgifter.

”Efter en granskning av den lokala polisen, med avseende på klientregisterboken, konstaterades att det inte fanns någon sifferanteckning av registreringarna. Utan vad som fanns var var lösa ark med skannade id:n”. Att skanna DNI (Spaniens nationella identitetsdokument) och behålla en kopia av ID:t är inte en nödvändig process att utföra under incheckningen på ett hotell, tillade AEPD.

Hotellet kan överklaga domen.

Aepd

En annat tillfälle där de spanska dataskyddsmyndigheterna grep in:

Spanien stoppar irriterande telefonförsäljning.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Aldi

Aldi öppnar nya stormarknader i Spanien

Den tyskägda lågpriskedjan öppnar 10 nya butiker i december och har då lanserat 50 nya …