Spanien stoppar irriterande telefonförsäljning

Efter den 29 juni 2023 får spanska företag bara ringa kunder som har gett sitt uttryckliga samtycke, de kalla samtalen förbjuds.

irriterande telefonförsäljning förbjuds.
Ett callcenter i Spanien.

Konsumenterna i Spanien har snart sett slutet på dessa irriterande samtal från okända nummer med störande försäljare. Reglerna kommer att gälla för alla företag som vill marknadsföra varor eller tjänster och brott mot dessa kommer att resultera i mycket höga böter. Den allmänna telekommunikationslagen antogs faktiskt redan förra året. Men företagen fick ett år på sig för att anpassa sig och komma med alternativa reklamstrategier.

Det innebär att konsumenterna i Spanien har rätt att ”inte ta emot oönskade samtal för kommersiell kommunikation. Såvida det inte finns ett förhandsgodkännande för att ta emot denna typen av kommunikation. Eller kommunikationen bottnar i någon annan legitimitet som anges i artikel 6.1 i EU:s förordning 2016/679 om behandling av personuppgifter.

Otillåtna marknadsföringssamtal blir förbjudna både till mobiltelefoner och fasta telefoner. Lagen gäller för företag baserade i Spanien, även om de har callcenter i ett annat land.

Den konsument som anser att deras rättigheter har kränkts i detta avseendet kan lämna in ett klagomål till den spanska byrån för dataskydd (AEPD). Dessa kommer noggrant att undersöka klagomålet och vid behov inleda rättsliga åtgärder mot företaget.

De enda undantagen från denna lagen är samtal som bedöms vara väsentliga för att skydda allmänhetens intresse och välfärd.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …