Hotellen i Spanien förutspår rekordvinter

Bokningarna för december är redan 26 % högre än rekordåret 2019 och beläggningen är 50 % högre än tidigare rekordsiffror.

Kempinski Hotel Bahía, Estepona.
Kempinski Hotel Bahía, Estepona.

Höga hotellpriser avskräcker inte turister från att resa till Spanien, särskilt inte utlänningar. Säsongens hittills varma temperaturer och lusten att resa driver turistsektorn, som kommer att avsluta året med att bidra med 14 % av BNP. Hotellägarna är nöjda med säsongen, som kommer att sluta över deras förväntningar och de säger att efterfrågan står emot inflationen.

Jorge Marichal.

Vid XIX Congress of Hoteliers i Palma de Mallorca påpekade Jorge Marichal, ordförande för spanska förbundet för turisthotell och boende (Cehat) att de redan är 18 % över siffrorna för 2019. Något som indikerar konsumenternas förtroende för Spanien. Beläggningen är 29% för vintermånaderna vilket är 2% över 2022. Dessutom har avbokningarna minskat med 5% jämfört med de som fanns vid den här tiden 2019. Något som är ”mycket positivt”, sa Marichal vid en presskonferens.

Priserna har gått upp kraftigt.

När det gäller priser indikerar den presenterade rapporten att priserna per belagt rum ligger 26 % över 2019, med beläggningen 1% högre. De bästa destinationerna är Madrid och Balearerna, vars priser ligger 30 % över 2019, med en beläggningsgrad på 2-3 % högre. Den enda destinationen som fortfarande har en beläggningsgrad något under siffrorna från före pandemin är Andalusien, enligt PwC-data.

I Spanien är reservationerna för december redan 26 % högre än 2019, med 50 % högre beläggning. På prisnivån är Madrid, Kanarieöarna och Andalusien de dyraste resmålen på grund av stor efterfrågan.

På torsdagen bekräftade Spaniens nationella statistikinstitut INE att hotellbeläggningen i oktober hade varit 61 %. Det är den högsta någonsin under en oktober månad, 3 % över förra året och 2019. Totalt reserverades 32,4 miljoner hotellnätter i oktober, cirka 9 % mer än förra året. Den höga efterfrågan driver upp priserna, månaden avslutades med ett snittpris på 110 euro per belagt rum. I Spanien är reservationerna för december redan 26 % högre än 2019, med 50 % högre beläggning. På prisnivån är Madrid, Kanarieöarna och Andalusien de dyraste resmålen på grund av stor efterfrågan.

Hotellnätter som bokats av personer bosatta i Spanien i oktober utgjorde endast 30 % av det totala antalet, och översteg 9,6 miljoner. Medan utlänningarnas översteg 20 miljoner, 70 % av det totala antalet. Semesterfirare från Storbritannien (26,4 %) och Tyskland (20 %) stod för nästan hälften av ankomsterna av utlänningar i oktober månad, enligt INE-data.

Redan i mars fick vi en klar indikation på hur säsongen artade sig:

Hotellbokningarna i Spanien ökar.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Playa San Cristóbal, Almuñécar.

Vädret i Spanien blir växlande och ostadigt

Väderprognosen för Spanien utlovar ostadigt och omväxlande väder under början av mars med både blåst, …