Varning för superstormen Ciarán

Superstormen påverkar hela Spanien med undantag för Kanarieöarna, det förväntas vindbyar allmänt på 70-80 km/h och över 120 i norr och sydost.

Superstormen Ciarán
Ciarán

Som vi skrev om i långtidsprognosen för november kommer de atlantiska stormarna att fortsätta under de kommande veckorna. Den prognosen verkar slå in med råge, för nu kommer Ciarán.

Den mycket kraftiga stormen Ciarán började påverka delar av Spanien redan i går onsdag och beräknas slå till med full kraft idag. Hela fastlandet och Balearerna är i beredskap för mycket starka vindar och grov sjö. Det blir också regn på många ställen och säsongens första snö på relativt låga nivåer i bergstrakterna.

Det är statens meteorologiska byrå (Aemet) som utfärdar en särskild varning vilket innebär att det är allvarligt.

Det kommer mer efter Ciarán.

Under helgen kommer Ciarán att följas av ytterligare ett djupt lågtryck från Atlanten. Det ovädret är för närvarande namnlöst men kommer att drabba Spanien med i stort sett samma kraft. Aemet anser det troligt att det från och med söndag kommer att ske ”en gradvis förbättring över tid”.

Ruben del Campo

Ciarán – ett gaeliskt namn som uttalas Kiran – ligger nu i närheten av Storbritannien,. Ett land som tillsammans med Frankrike kommer att drabbas värst av stormen, därifrån kommer det undan för undan ner frontsystem till Spanien. Vinden är enligt Aemets talesperson Rubén del Campo, ”den mest anmärkningsvärda faktorn”. Med mycket kraftiga vindbyar, över 70 eller 80 kilometer i timmen, i nästan hela landet.

I kust- och bergsområden kan vindbyar överstiga 90 till 100 km/h och till och med bli orkan. Med mer än 120 km/h – i norr och sydost och på mer utsatta kustlinjer. Hittills idag har vindbyar på 151 kilometer i timmen redan uppmätts i skidorten La Pinilla (Segovia) och i Estaca de Bares (A Coruña) och 143 i Valdezcaray (La Rioja). Rikliga mängder vatten har också kommit sedan midnatt, med 102 liter per kvadratmeter i Astún-La Raca (Huesca), 97 i Bielsa (Huesca) och 76 i Panticosa (Huesca).

Regnet förväntas vara ”praktiskt taget utbrett, förutom i sydost”. Mycket rikligt i Galicien och omgivande områden, i östra Kantabriska havet, i Pyrenéerna och i allmänhet i bergsområden. Där kommer det att snöa på höjder från 900 till 1 000 meter över havet, speciellt i norr.

Det finns anledning att vara försiktiga.

”Extrem försiktighet måste iakttas eftersom det på grund av vinden kan blåsa ner trädgrenar och föremål från höga områden. Snön gör det tillrådligt att kontrollera tillståndet på vägarna om du ska resa, särskilt i området runt västra Kantabriska bergskedjan och centrala Pyrenéerna”, varnar Del Campo.

Dessutom kommer den maritima stormen ”bli mycket kraftig i Galicien och orterna i Kantabrien, med vågor på sex till åtta meter, som ibland kan vara ännu högre. Särskilt i Galicien” och i Medelhavet, med vågor på tre till fem meter. Hela Spanien, utom Kanarieöarna, är under varning, den är röd på A Coruñas kust på grund av vågornas storlek. Resten av landet har orange varning, den andra på den tregradiga skalan. Förutom Navarra och de två autonoma städerna (Ceuta och Melilla), där det är den lägsta nivån, gul varning.

Det blir kallare.

Med inträdet av en kallare luftmassa kommer temperaturerna att börja sjunka ”med början i nordväst. Detta kommer att vara mer uttalat och utbrett på fredag”. En dag då Spanien kommer att fortsätta att vara under inflytande av Ciarán. Dagen kommer att starta med frost i bergsområden och det kommer att blåsa intensiva vindar, om än mindre än föregående dag.

”De kommer att blåsa med mycket kraftiga vindbyar i de norra och östra delarna, och på Balearerna, med framförallt maritima stormar”. Det kommer att regna igen i Galicien, Kantabriska havet, Pyrenéerna och i bergsområden på resten av fastlandet. Med en snönivå på endast cirka 800 meter i Pyrenéerna och 1.200 meter i resten av norra halvan av landet.” Tretton regioner och Melilla kommer att fortsätta att vara under varningar. Orange i Andalusien, Asturien, Balearerna, Kantabrien, Katalonien, Galicien, Baskien och Valencia. Gul i Aragonien, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha, Murcia, La Rioja och Melilla.

Till helgen kommer det mer.

På lördag kommer ankomsten av en ny och djup superstorm, med egenskaper som liknar Ciarán. Den kommer ”återigen att leda till praktiskt taget utbredda regn på fastlandet, något mindre i sydost och på Balearerna.” De kraftigaste regnen förväntas i Galicien och dess omgivningar, i centrala Pyrenéerna och omgivande områden i det centrala systemet. Det kommer också snö i bergen, ”dock på högre nivåer än tidigare dagar, eftersom vindarna blir varmare och får temperaturerna att stiga märkbart.” Mycket kraftiga vindbyar väntas återigen i stora delar av landet.

Denna nya storm kommer att drabba 13 regioner. Med orange varningar i Asturien, Kantabrien, Galicien och Baskien och gula i Andalusien, Aragonien, Balearerna, Kastilien och León, Kastilien-La Mancha , Katalonien, regionen Madrid, La Rioja och regionen Valencia.

På söndag är det ganska troligt att det nya ovädret rör sig bort mot Nordsjön. Detta gör att stormen med regn, vind och vågor ”så småningom” kommer att avta. Nederbörden ”kommer förmodligen att vara mer begränsad till nordväst och bergsområdena, med fortfarande starka men mindre intensiva vindar.”


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …