I Spanien bildas det nya företag i mängd

Antalet företag som nyskapas i Spanien ökar kraftigt och visar nu de högsta siffrorna sedan före finans- och fastighetskrisen 2008.

Nya företag i Spanien

Antalet nya företag som skapats i Spanien ökade med 11,8 % på årsbasis i augusti och ökade åtta månader i rad. Källan på det är de senaste uppgifterna som publicerats av Spaniens nationella statistikinstitut (INE).

Mellan januari och augusti bildades det över 75.000 nya företag i Spanien det är 11,3 % fler än under samma period förra året. Det är den bästa siffran sedan 2008, före finans- och fastighetskrisen. Dessutom har nedläggningen av företag minskat med 1 %.

Madrid är givetvis motorn.

Madrid har det mesta av Spaniens affärsverksamhet, med 22,5 % av de totala företagen skapade under de första åtta månaderna. Följt av Barcelona med 15,6 % och Málaga med 6,4 %.

De positiva siffrorna pekar på ett ökat behov av arbetsyta, vilket leder till att flexibla kontorsoperatörer utökar sitt fotavtryck i Spanien. Flexibla kontorsytor är ett bra alternativ för nystartade företag såväl som för stora företag, speciellt under osäkra perioder.

Marknaden har visat sig prestera bra med IWG:s medlemskap ökade med 123 % i Spanien jämfört med 93 % på årsbasis i Europa 2022. Företaget fortsätter att expandera under 2023 och säkrar 12.000 kvadratmeter yta i en hel byggnad i Madrid.

Spaces Bernabéu, som ska öppnas 2025, kommer att bli den största flexibla arbetsplatsen i Spanien med 180 kontor och mer än 900 arbetsstationer. Köpcentret Moda kommer att göras om till flexyta. Projektet har möjliggjorts genom ett partnerskapsavtal med ägaren Mapfre, Spaniens största försäkringsbolag. Det kan ses som ett bevis på att flexibla kontor alltmer attraherar stora investerare.

Fastighetsägare verkar vara öppna för att tillhandahålla flexibla lokaler som en viktig bekvämlighet för att hjälpa till att optimera fastigheter. Samt inte minst för att generera avkastning på investeringen.

Parallellt fortsätter IWG att driva sin tillväxtstrategi i hela Spanien med flera ytterligare öppningar. De kommer att öppna ett nytt coworkingcenter i Málaga under varumärket Regus, som svar på den växande efterfrågan i staden. Hybridarbetsytan slår upp portarna under fjärde kvartalet, med 810 kvadratmeter. Här kan du läsa mer om efterfrågan i Málaga.

Företagandet ökar i Spanien.

Trots den utmanande makromiljön kommer Spanien sannolikt att fortsätta att erbjuda en bred potentiell kundbas för flexibla operatörer. Landet har en hög andel snabbväxande företag, betydligt över EU-genomsnittet. 11,3 % av det totala antalet aktiva företag mot 9,4 % i EU:s företagsekonomi enligt de senaste tillgängliga uppgifterna från Eurostat, för 2020. I Frankrike och Tyskland är andelen under 9 %.

Flexibla ytor är väl positionerat för att möta behoven hos unga och snabbväxande företag. Eftersom det jämfört med långsiktiga åtaganden i traditionella hyresavtal, ger flexibilitet att expandera och skära ner med kort varsel.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Lokalpolisen i Málaga.

Hastighetskontroller med radar för elsparkcyklar

Málaga har börjat med radarkontroller av elsparkcyklarnas framfart i staden, de första böterna på 200 …