Polisen beslagtar över 100.000 produkter

Guardia Civil har beslagtagit 118.000 produkter för livsmedel och kosmetika från stormarknader för att etiketterna inte är på spanska.

Beslagtagna  produkter

Det är skatte- och gränspolisens avdelning inom Guardia Civil som har gjort beslagen i provinserna Albacete, Alicante, Almería och Murcia. Enligt ett pressmeddelande från Guardia Civil fanns produkterna i ”en välkänd stormarknadskedja” och de bröt mot bestämmelserna om märkning.

Totalt 16 inspektioner genomfördes på stormarknadskedjans anläggningar. Detta ledde till att polisen beslagtog produkter av flera olika fabrikat, som alla var klara för försäljning till allmänheten.

Företaget som äger den inte namngivna stormarknadskedjan har fått 32 separata bötesförelägganden som säger att denna typen av produkter måste ha etiketter på spanska.

Spaniens kungliga dekret 85/2018 av den 23 februari i artikel 6 som handlar om märkning och information står följande. ”Märkningsinformationen måste visas på spanska” för kosmetiska produkter som förvaras på spanskt territorium.

På liknande sätt står det i det Kungliga dekretet 1334/1999 av den 31 juli i artikel 18. ”De obligatoriska uppgifterna på livsmedelsprodukter som saluförs i Spanien skall åtminstone uttryckas på statens officiella spanska språk”.

Beslagtagna produkter av Guardia Civil.

Polisen säger att dessa lagar finns på plats för att konsumenterna ”alltid skall vara medvetna om innehållet i de produkter som de köper. För att undvika möjliga hälsoproblem såsom förgiftning och allergiska reaktioner som härrör från dess användning eller konsumtion”.

Fler artiklar som rör lagar i Spanien:

Lagar och förordningar i Spanien.

Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …