I Spanien fortsätter det fina vädret

Det sommarliknande vädret kommer att fortsätta i större delen av Spanien under hela helgen och början på nästa vecka.

Playa de los Lances,Tarifa.
Playa de los Lances,Tarifa.

När man sitter ute i solskenet är det svårt att tro att vi närmar oss slutet på den första veckan i oktober. Med några få undantag längst upp i norr har den största delen av Spanien haft ljusa soliga dagar, som mer påminner om sommar än om höst. Men så har vi också fått uppleva Spaniens motsvarighet till Brittsommar – Veranillo.

Solstolar och parasoll.

Prognosen från statens meteorologiska byrå (Aemet) lovar oss att den varma luftmassan kommer att ligga kvar åtminstone ytterligare några dagar. Även om temperaturen kan sjunka en eller ett par grader mot slutet av helgen så blir det betydligt varmare än normalt för årstiden. Vi får faktiskt gå tillbaka till 1990-talet för att se motsvarande varma höstdagar.

Om prognosen från Aemet går i uppfyllelse så kan vi i mitten av månaden ha fått 33 värmerekord i år och inget köldrekord. En talesperson från Aemet hävdar att under ett normalt år (helår) brukar det inte sättas mer än fem temperaturrekord.

Prognosen lovar fint väder.

Stabilt väder kommer att dominera stora delar av landet, även om en viss molnighet under förmiddagen inte kan uteslutas. Det kan också eventuellt bli några svaga regnskurar vid Gibraltarsund.

Torsdagen den 5 oktober.

Efter en lite svalare natt, speciellt i sydost så stiger temperaturen. Särskilt i inlandet i öst och sydost. Temperaturerna kan lätt nå upp till 34-36 grader i sydväst och ännu något varmare på delar av Kanarieöarna.

Gul varning har utfärdats för grov sjö i Andalusien efter klockan 20.00.

Fredagen den 6 oktober.

Klart väder med eventuella svaga molnslöjor väntas i större delen av landet efter en mulen eller eventuellt dimmig morgon i Katalonien. Dagstemperaturerna stiger medan nattemperaturerna förblir oförändrade, speciellt i södra och västra delen av landet.

Lördagen den 7 oktober.

Väderprognos

Det stabila högtrycket ger i stort sett samma väder som fredagen, med några få skiftningar i temperaturerna. Dagstemperaturerna kommer att sjunka märkbart i Huelva samtidigt som de fortsätter att vara ovanligt höga i resten av landet. Detta gäller både fastlandet och Kanarieöarna.

Väderprognos, temperaturer

Söndagen den 8 oktober.

Det finns en liten möjlighet att temperaturen kan börja sjunka på söndag, särskilt i sydväst. Framförallt på Andalusiens Medelhavskust, och paradoxalt nog kan då temperaturen stiga längst i väster. Men på det hela taget förväntas soligt och torrt väder med en viss molnighet vid Medelhavet och Gibraltarsund.

Måndagen den 9 oktober till onsdagen den 11 oktober.

Inga större förändringar väntas, möjligen lite mer moln och någon grad svalare framförallt i väster och i nordväst. Framemot torsdag kan det eventuellt bli en övergång till ostadigare väder med början i de norra och nordvästra delarna av landet. Men en prognos med sådan framförhållning rymmer många osäkerhetsfaktorer.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …