Naturbrand på Teneriffa, 3.200 evakuerade

Den naturbrand som startade den 15 augusti har återaktiverats i det övre området av kommunerna Santa Úrsula och La Orotava.

Orotavadalen
Orotavadalen.

Branden berör cirka 30 hektar mark, igår evakuerades 2.600 personer en siffra som nu på morgonen är uppe i 3.200. Cirka 3 000 tillhörande stadsdelen La Corujera, i Santa Úrsula, och ytterligare 200 från Pino Alto, i La Orotava. Dessutom pågår evakuering av ett stort antal djur.

Kanarieöarnas regering har övertagit ledningen av släckningen, på begäran av Teneriffas råd, som begärde aktivering av den militära nödenheten UME runt midnatt. Båda de påverkade kommunerna har ordnat temporära boende för de som behöver det.

Efter en besvärlig natt fick nivån höjas till nivå 2 på grund av stark vind och höga temperaturer. Hej! Spanien har en av våra skribenter på plats i Orotavadalen och i går kväll var det över 30 grader varmt och en torr stark vind (kalima). Idag kan temperaturen bli ännu högre och i värsta fall närma sig 40 grader. I samverkan med den kraftiga torra vinden med saharadamm så är förhållanden ogynnsamma.

Ett par filmer från i går eftermiddag.

Branden som startade i augusti ansågs kontrollerad efter en månad, här är en artikel från den omgången.

Brandbekämpningen på Teneriffa fortsätter.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …