I Spanien knackar vintern på dörren

I Spanien har vi kunnat njuta av en riktigt varm höst med flera värmerekord, men nu kommer polarvindar att svepa in över landet.

Varmare kläder inför vintern.
Dags att leta fram varmare kläder.

Termometrar har registrerat upp till 10oC varmare än vanligt i den hetaste ”veranillo” (lilla sommaren) under San Martín sedan 1950. Men nu går vi från den ena ytterligheten till den andra. Det blir en drastisk temperatursänkning ner till mer normala värden idag och i morgon tisdag. I vissa områden kan det till och med bli betydligt kyligare än normalt, rena vintertemperaturer kan till och med förekomma.

Den statliga meteorologiska byrån Aemet förutspår att det blir en korridor av nordliga vindar som sveper ner över Spanien. Idag sjunker temperaturen drastiskt framförallt i norr och i de centrala delarna av landet. I bergstrakterna och på det spanska höglandet förväntas allmänt frost och snönivån sjunker ner till 1.000 meter över havet i norr.

Väderprognos 21 november 2023.

På tisdagen sprider sig kalluften ner så den når hela Spanien, kalluften kommer också att nå Kanarieöarna under tisdag / onsdag. På onsdagen sjunker temperaturerna ännu mer allteftersom kall luft blåser in över landet. Däremot förväntas det inga större mängder nederbörd. Förutom där kalluften har kommit över vatten nära land som Galicien, Kantabrien och östra Medelhavsområdet.

Temperaturerna sjunker när polarvindar sveper in.

Det kommer bara att vara temperaturer över 20oC i delar av Medelhavskusten och på Kanarieöarna. För resten av landet kommer maxtemperaturerna på de flesta platserna inte att överstiga 15oC. I norr och på norra delen av höglandet blir det som mest 10-11 grader. Minimitemperaturerna kommer att sjunka och kommer i inlandet att ligga på under 10oC och norra halvan av landet får under 5oC.

Väderprognos 23 november 2023.

Nu säger temperaturen inte allt, i vissa områden kommer det att blåsa måttligt till kraftigt och då blir det kyleffekt. Det innebär att den termiska känslan gör att det kommer att kännas som nollgradigt. Detta gäller framförallt vissa områden i norr och nordost, där det kan kännas mer som vinter.

Meteorolog Mario Picazo beskriver situationen mycket tydligt. ”Efter två veckor med temperaturer över genomsnittet i många områden. Kommer vi den här gången att märka hur vintern knackar på dörren även om det fortfarande är en månad kvar.” Dessutom förutspår han att det blir ytterligare en omgång med kalluft, lagom till nästa helg.


Jonny Erixon

Skribent, fotograf och konsult, född och uppvuxen i Sverige men jag är bosatt och arbetar i södra Spanien sedan 2001. Ett land som jag har lärt mig uppskatta mer och mer för varje år.

Läs också

Terrass som rasade i Palma de Mallorca.

Terrassen som rasade i Palma hade nyligen invigts

Kollapsen av terrassen orsakade 4 människors död och skadade nästan 30 varav 16 fick föras …